România scoate cu 20% mai puţin gaz, dar este mai independentă ca niciodată

Autor: Roxana Petrescu 25.11.2015

În ultimii zece ani de zile industria a pierdut 40% din „pofta“ de energie, fenomen care nu a putut fi contrabalansat de uşoara creştere din segmentul populaţiei sau al serviciilor.

În timp ce combinatele siderurgice sau platformele petrochimice s-au închis, deschiderea de call-center-e sau birouri de IT-işti nu a reuşit să umple vidul lăsat de marii consumatori. În acest context, chiar dacă producţia de resurse energetice a României a scăzut pe toate liniile, piaţa locală este mai independentă că niciodată de importuri. Datele din ediţia din 2015 a buletinului statistic realizat de Eurostat pe sectoarele de energie, transport şi mediu arată că în 2013 România a scos cu 25% mai puţini cărbuni decât în 2004, producţia de petrol a scăzut cu un procent similar, iar cea de gaze s-a contractat cu 20%. În perioada analizată, România a trecut de la un grad de 30% al dependenţei de importuri energetice, la 18%.

Partea de gaze naturale însă ar putea genera una dintre cele mai mari surprize în ceea ce priveşte producţia ţi­nând cont de evoluţia din Marea Neagră. Întrebarea este însă cum va ajuta această resursă industria locală în primul rând astfel încât să nu se transforme într-o marfă de export pentru industriile altor state.