Mesajul lui Dean Thompson, Şeful Misiunii Diplomatice a SUA în România, pentru antreprenori, la Gala ZF 17 ani: Încurajez antreprenorii din România să îşi asume riscuri, să aibă curaj şi să creeze ceva nou. VIDEO

Autor: Ştefan Stan 24.11.2015

Mă bucur să fiu aici, mă bucur să pot lucra cu noul guvern şi că vom continua cooperarea excelentă pe care o avem cu România. Unul dintre ţelurile noastre este creşterea acestei cooperări în domeniul financiar.

Credem că vis-a-vis de antreprenoriat  putem vorbi despre cum antreprenoriatul poate fi un catalizator pentru schimbare. Antreprenoriatul este cel mai mare ingredient al succesului pentru America. Nu este vorba doar depsre Bill Gates sau Jeff Bezos, sau doar companiile Tech, care creează joburi, firmele mici antreprenoriale din SUA continuă să fie catalistul. Firmele mici sunt responsabile pentru 60% dintre locurile noi de muncă create. Credem că antreprenoriatul poate fi şi succesul României pentru succes.

Preşedintele Obama a spus că dacă ai succes, nu ai ajuns acolo singur. Când reuşim, reuşim şi datorită nouă, dar şi pentru că suntem ajutaţi de stat şi alţi antreprenori. Preşedintele nostru încurajează investitorii să îşi asume riscuri. Guvernul a investit masiv în ultima perioadă, iar din acest motiv guvernul american a pavat drumul pentru apariţia unor giganţi precum Google sau Facebook.

În România investiţia în educaţie rămâne în continuare mică. Sfătuiesc guvernul să crească alocarea PIB de la 4% la 4,5% în 2016, însă chiar şi aşa este în continuare sub media.

Dacă vreţi 100 de ani de prosperitate, investiţi în oameni. Antreprenoriatul este cheia creşterii României, însă investiţia şi riscul merg mână în mână. Educaţia trebuie să fie mai mult decât o asumare pasivă, trebuie să învăţăm activ să ne asumăm riscuri şi să ne formăm o gândire critică.

Educaţia nu este o coordonată principală pentru antreprenoriat, dar gândirea creativă face riscurile mult mai calculate.

Mai important decât investiţiile, infrastructura şi educaţia este ca guvernul să creeze un mediu transparent şi sigur, pentru a stimula creşterea şi antreprenoriatul. Trebuie simplificată birocaraţia.

Suntem fericiţi să avem o organizaţie care lucrează în România şi suportă societatea civilă şi se concentrează pe antreprenoriat. Unul dintre scopurile noastre este introducerea antreprenoriatului in cursurile din şcoli.

SUA a început un program numit ”antreprenorul lunii” şi este menit să arate multele feţe ale antreprenoriatului. Antreprenoriatul este mult mai mult decât IT. Avem nevoie de marketing pentru vinuri, de exemplu, să creăm brandul România.

Unii antreprenori români sunt atât de dedicaţi să ajute alţi antreprenori încât au dezvoltat o reţea şi o carieră în acest domeniu. Spre exemplu, Impact Hub.  

Încurajez antreprenorii din România să îşi asume riscuri, să aibă curaj şi să creeze ceva nou.