Mutări la SIF-urile pereche. Gabriel Filimon pleacă de la cârma SIF Muntenia după 13 ani de mandat

Autor: Roxana Pricop 26.11.2015

Gabriel Filimon, 54 de ani, printre cei mai longevivi administratori de SIF, şi-a dat demisia din funcţia de director general al SAI Muntenia Invest, administratorul activelor de 1,1 miliarde de lei ale SIF Muntenia (SIF4).

El a renunţat şi la funcţia de membru în consiliul de administraţie al producătorului de medicamente Biofarm, unde SIF4 este acţionar majoritar. În cazul demisiei de la Biofarm, compania a anunţat că „demisia se întemeiază pe motive strict personale“.

El a deţinut funcţia de director general al SAI Muntenia Invest din 2002, şi  a lucrat în cadrul SIF Muntenia încă de la înfiinţare, din 1992, când SIF era organizată sub forma Fondului Proprietăţii Private Muntenia. Gabriel Filimon a fost anchetat sub control judiciar în dosarul de manipulare a pieţei de capital, în care ar fi implicaţi şi Dragoş Bîlteanu, fost preşedinte al SIF Banat-Crişana, şi Najib El Lakis, fost membru în consiliul de administraţie al SIF Banat-Crişana. Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis sunt acuzaţi de delapidarea SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, prejudiciul estimat de procurorii DIICOT fiind de 60 mil. lei. SIF Banat-Crişana controlează SAI Muntenia Invest şi deţine 4,9% din capitalul SIF4. Deţinerile de acţiuni SIF sunt limitate la pragul de 5% din capital. Gabriela Grigore, care până acum câteva zile a deţinut funcţia de director general adjunct la SIF Banat-Crişana, va prelua funcţia de director general la SAI Muntenia Invest.

Acţiunile SIF Muntenia se tran­zacţionează la o cotaţie de 0,778 lei/titlu. Societatea are o capitalizare bursieră de 623 mil. lei şi active nete de 1,1 mld. lei.