Legea privind „darea în plată“ trimite bancherii la preşedintele Iohannis şi la BCE

Autor: Claudia Medrega 26.11.2015

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) va transmite o solicitare de întâlnire la Preşedinţie în legătură cu legea privind darea în plată a imo­bi­lelor, aprobată de Parlament, şi a trimis o informare la Banca Centrală Europeană (BCE) cu privire la aba­terile de la normele europene, spu­ne Sergiu Oprescu, preşedintele ARB.

„În primă fază, ARB va ridica aspecte de neconstituţionalitate ale legii. Neavând o cale de acces direct la atacarea pe cale de necon­stitu­ţio­na­litate, ne aşteptăm la cei care au ro­lul şi menirea să solicite Curţii Con­sti­tu­ţionale să se exprime pe acest pro­iect. Preşedintele României are drep­tul, înainte de promulgarea legii, să ceară Curţii Constituţionale o ana­liză asupra constituţionalităţii aces­teia“, a declarat Sergiu Oprescu pentru ZF.

El a arătat că ARB va transmite o solicitare de întâlnire la nivelul Pre­şe­deinţiei României pentru a expune ar­gu­mentele, comunitatea bancară fiind segmentul care are cele mai mul­te informaţii legate de evoluţia şi im­pac­tul acestei legi. ARB a trimis şi la BCE o infor­ma­re privind această ini­ţiativă, care se abate de la preve­derile legislaţiei euro­pene.

Proiectul de lege care permite unei persoane care a luat credit şi nu mai poate să plătească da­to­­­ria să treacă în proprietatea băn­cii imo­bilului ipotecat a fost adoptat ieri de Camera Deputaţilor, for decizional.

Legea va restricţiona drastic accesul la finanţare urmând să pericliteze piaţa creditului imobiliar şi să aibă efecte nefavorabile asupra dezvoltatorilor imobiliari şi sectorului construcţiilor, anticipează ARB.