Planurile Băncii Internaţionale de Investiţii: expunere de 150 mil. euro în România, contract cu Comănescu şi acţiuni la Romcab

Autor: Radu Bostan 27.11.2015

Banca Internaţională de Investiţii (BII), instituţie financiară supranaţională cu sediul la Moscova, vrea ca în doi ani să ajungă la o va­loare de 150 mil. euro a împrumu­tu­rilor acordate companiilor din Româ­nia.

Cu clienţi noi precum Grup Servicii Pe­tro­liere, companie deţinută de Ga­bri­el Comănescu, banca urmăreşte să-şi tri­pleze portofoliul actual de credite pe pia­ţa locală, de la nivelul actual de 40 mil. euro. Planul ar putea implica vân­zarea unei noi serii de obligaţiuni, după o primă emisiune în această toam­nă prin care BII a strâns 111 mil. lei (25 mil. euro) de la 13 investitori. Obliga­ţiu­nile au fost listate pe bursă în octombrie.

„Pipeline-ul (planul iniţial - n. red.) era de 25 mil. euro, dar de atunci a fost ma­jorat, pentru că mai mulţi investitori au devenit interesaţi, printre ei fiind fon­duri de pensii şi companii de asigu­rări“, a afirmat Denis Ivanov, vicepre­şedinte al BII responsabil de trezorerie.