Despre discurs/ de George Săndulescu

Autor: C. George Sandulescu 26.11.2015

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român  şi  Ambasada Irlandei, anunţă publicarea volumului C. George Sandulescu – Constraints on Discourse. Editat de Lidia Vianu.

Aveţi în faţă o carte dificilă: pentru a uşura înţelegerea, va trebui să recurgem la cât mai multe definiţii. Discursul este o categorie a limbajului: el poate fi analizatcu aceleaşi metode ca şi propoziţia, dar este mai cuprinzător decât ea.

O întrebare, de exemplu, este o propoziţie, tot aşa cum şi răspunsul la întrebare este şi el o propoziţie: pe de altă parte, dacă luăm întrebarea şi exemplul împreună, în acelaşi context, ele devin discurs. Marea problemă este că lingviştii nu ştiu să opereze cu discursul. Ei operează cu propoziţia. Cel mai de seamă lingvist din această categorie este, desigur, N. Chomsky.
Prin urmare, analiza discursului operează cu dimensiuni de cu totul altă natură. Volumul acesta le sugerează, dar nu le impune. Trebuie subliniat însă faptul că cel mai important factor în interiorul discursului este presupoziţia –  care este, cu siguranţă, un concept al logicii şi nu al gramaticii. Prin urmare, discutând discursul, ne îndepărtăm cu paşi repezi de gramatica convenţională şi ne apropiem de alte moduri de a cerceta limbajul.
Abia după ce veţi fi studiat această carte veţi începe să înţelegeţi –  dacă sunteţi pregătiţi să faceţi acest lucru – că discursul are de--a face cu ramurile logicii, şi  nicidecum cu ceea ce se numea „gramatică” în antichitate. Viitorul este al discursului. Constrângerile sunt acele restricţii pe care le impunem textului: ele nu sunt gramaticale, cu toate că pot fi şi de această natură câteodată.
Nu pot decât să închei cu un îndemn: Lăsaţi gramatica deoparte. Studiaţi principiile şi constrângerile logicii! Vă doresc succes.

C. George Sandulescu – Constraints on Discourse s-a lansat la 23 noiembrie 2015, iar volumul poate fi consultat şi descărcat la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/sandulescu-discourse.html