Agricultura a atras atenţia industriei de IT. „5% din cei 1,5 milioane de fermieri utilizează aplicaţii când cultivă terenul“

Autor: Bogdan Alecu 28.11.2015

Tot mai mulţi fermieri de pe piaţa românească încep să utilizeze înalta tehnologie în agricultură, atât pentru a delimita cu precizie suprafaţa cultivată, cât şi pentru a alege tipurile de seminţe.

„Agricultura a atras atenţia industriei de IT în ultimul an, de la startup-uri în Silicon Valley, companii care dezvoltă aplicaţii pentru agricultură. Lucrurile nu vor mai arăta la fel în viitor. Nu se va mai folosi un tractorist, ci se va automatiza totul. Datele vor fi următorul nivel în agricultură, la fel şi clima. Nu poţi să prevezi, dar poţi înţelege şi preconiza pe termen scurt. Acest apitol de aplicaţii se dezvoltă“, a spus Octavian Chihaia, directorul Monsanto pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova. El a preluat conducerea filialei locale a companiei americane Monsanto în luna septembrie a acestui an. De profesie inginer agronom,  Octavian Chihaia deţine un doctorat în managementul culturii de porumb.

În România compania americană care produce seminţe în special pentru porumb şi rapiţă a rulat anul trecut afaceri de 108 mil. euro şi a avut un profit net de 12 mil. euro potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, iar pentru acest an se aşteaptă la o creştere de câteva procente.