Praktiker: Construcţiile trebuie să fie o locomotivă pentru întreaga economie

Autor: Andreea Neferu 27.11.2015
Omul de afaceri de origine turcă Omer Susli, care a preluat în prima parte a anului trecut reţeaua de bricolaj Praktiker, spune că anul 2015 a fost unul „agitat din toate punctele de vedere“, în special în ultima perioadă, în contextul tragediei din clubul Colectiv şi al schimbării de guvern. „Tragedia de la clubul Colectiv a afectat inclusiv vânzările din reţelele de bricolaj. Spre exemplu, vânzările în magazinele Praktiker au scăzut după tragedie timp de 2-3 săptămâni cu circa 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, afirmă Susli. 

În ansamblu însă, vânzările Praktiker au înregistrat anul acesta un avans de 4-5% şi cel mai probabil acest ritm de creştere se va menţine până la finalul anului.

Anul trecut, reţeaua a avut o cifră de afaceri de aproape 589 de milioane de lei (133 de milioane de euro). Antreprenorul de origine turcă crede că anul acesta s-a resimţit din plin lipsa investiţiilor publice. „Construcţiile sunt o locomotivă pentru întreaga economie. Spre exemplu, când ne gândim la construcţia unui bloc, ne gândim la structura propriu-zisă şi la materialele de construcţii care intră în realizarea acestuia, însă o nouă locuinţă generează cerere şi pentru electrocasnice, mobilă sau alte produse de uz casnic.“