Într-un mediu volatil, companiile americane preferă să-şi vândă libertatea ca să fie ferite de viitoarea criză

Autor: CătăIina Apostoiu 01.12.2015

Companiile din Statele Unite renunţă la planurile legate de lansarea unor oferte publice iniţiale şi se vând în cel mai alert ritm din ultimii trei ani, evidenţiind astfel di­vergenţa dintre pieţele financiare volatile şi activitatea de fuziuni şi achiziţii (M&A) în creştere, scrie Wall Street Journal.

În timp ce volumele M&A cresc puternic în condiţiile în care companiile încearcă să-şi sporească veniturile pe fondul unei creşteri economice lente, investitorii se aşteaptă ca pieţele să fie în continuare caracterizate de volatilitate. Volatilitatea este rezultatul mai multor factori: o probabilă majorare a ratelor dobânzii de către Fed în decembrie, evaluările peste medie ale acţiunilor, temerile privitoare la acte de terorism şi riscurile geopolitice.

Drept rezultat, multe candidate la IPO-uri primesc oferte mai bune de la potenţiali cumpărători, incluzând rivali strategici şi firme financiare.

Astfel, volumul în dolari al IPO-urilor din SUA a scăzut cu 63% în acest an de la nivelul total din 2014, până la 36 miliarde de dolari. În acelaşi timp, acordurile de M&A anunţate în acest an au depăşit 2,3 mii de miliarde de dolari, reprezentând o creştere record de 46% de la volumul total din 2014.

Cel puţin 18 companii au renunţat la planurile de IPO în acest an, fiind în curs de a fi achiziţionate, reprezentând 10% din numărul total de companii care au lansat o astfel de ofertă. Acesta este cel mai ridicat nivel din 2012 şi aproape dublul ratei din 2014.

Există şi companii care renunţă la IPO-uri fără a opta pentru o vânzare. Albertsons şi LoanDepot şi-au amânat recent IPO-urile invocând condiţiile nefavorabile de pe pieţe.  Numai de şapte ori în ultimii 20 de ani au consemnat volumele IPO-urilor şi M&A evoluţii atât de divergente, potrivit datelor Dealogic.

Deciziile de renunţare la IPO-uri au fost în parte determinate de performanţele slabe ale ofertelor recente. Acest lucru i-a speriat pe investitori, în special după ce volatilitatea pieţelor a crescut în această vară.

Între timp, acţiunile companiilor publice americane care au anunţat achiziţii în cadrul unor tranzacţii de peste 1 miliard de dolari au crescut în medie cu 2% în ziua ce a urmat anunţului, potrivit Dealogic.

Fără îndoială, într-o periodă cu creşteri anemice ale veniturilor, preluările vor fi în continuare populare.

„Ne aflăm într-un mediu de creştere redusă a veniturilor pentru majoritatea companiilor, iar acordurile M&A rămân una dintre cele mai bune modalităţi de creştere a câştigurilor, în special dacă se pot crea sinergii şi reduce costuri prin fuziuni“, afirmă Chris Bartel, de la Fidelity Investments.