Rezerva de siguranţă a Ministerului Finanţelor a urcat la un vârf de circa 7 miliarde de euro

Autor: Claudia Medrega 01.12.2015
Rezerva de valută constituită de Ministerul Finanţelor în Trezorerie - aşa-numitul „buffer“ fiscal necesar pentru asi­gurarea lichidităţii în cazul în care apar din nou crize pe pieţele financiare şi România nu se poate împrumuta la costuri rezonabile, a oscilat de-a lungul anilor şi a ajuns până la un vârf de circa 7 mld. euro.
 
Această rezervă de valută la dispoziţia Ministerului Finanţelor a fost constituită la recomandarea FMI pentru a acoperi practic necesarul brut de finanţare determinat de nivelul deficitului bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice, pentru o perioadă de patru luni, în scopul protejării finanţelor publice împotriva şocurilor externe neprevăzute.
 
Rezerva de valută constituită în Trezoreria statului a înregistrat fluctuaţii de-a lungul anilor. În 2010, buffer-ul era de 1,95 mld. euro,  pentru ca în 2011 să urce la 2,7 mld. euro, iar în 2012 să ajungă la 3,5 mld. euro, potrivit datelor BNR. Anul 2013 s-a încheiat cu o rezervă de valută de 5,5 mld. euro în conturile Ministerului Finanţelor, iar anul trecut buffer-ul a urcat la un vârf de 6,9 mld. euro, peste necesarul brut de finanţare pentru patru luni, cuantificat la 4,5 mld. euro.