Topul celor mai profitabile acţiuni la 11 luni

Autor: Roxana Pricop 02.12.2015

Acţiunile producătorului de echipamente pentru industria aeronautică IAR Braşov (IARV) au crescut cu 288% în acest an, ocupând primul loc în clasamentul celor mai mari creşteri de pe bursa de la Bucureşti.

Avansul a fost susţinut de transferul acţiunilor IARV de pe piaţa RASDAQ la cota bursei şi de rezultatele financiare în creştere ale companiei alimentate de majorarea cheltuielilor pentru apărare de către stat. Al doilea clasat în topul randamentelor este producătorul de materiale din tâmplărie PVC Teraplast Bistriţa (TRP). Acţiunile sale au avansat cu 225% în acest an, alimentate de achiziţiile principalilor acţionari dar şi de rezultatele financiare bune. Al treilea clasat este Banca Comercială Carpatica (BCC), ale cărei acţiuni au avansat cu 66% în acest an, investitorii mizând pe intrarea în acţionariatul băncii a fondului american JC Flowers.

Din rândul acţiunilor lichide, Banca Transilvania (TLV) este lider de pluton cu un avans de 42% în primele 11 luni. Preluarea Volksbank a alimentat raliul acţiunilor pe bursă. Titlurile BRD au un randament de 30% faţă de începutul anului, după ce în noiembrie s-au corectat negativ cu 2,6%. Din rândul companiilor de utilităţi, acţiunile Conpet (COTE) au cel mai mare câştig, de 38% în acest an, susţinute de dividendele mari plătite de companie în acest an şi de rezultatele financiare bune.