Concluzia unui fermier: „Degeaba investeşti în utilaje dacă nu ai siloz“

Autor: Bogdan Alecu 02.12.2015

Profitul fermierilor poate fi maximizat dacă aceştia dispun de un siloz în care să depoziteze recolta, pentru a nu mai fi nevoiţi să vândă la cel mai mic preţ către traderi.

„Atunci când se spune că la producţii record sunt şi profituri record nu este adevărat. Da, a fost profit mai mare comparativ cu celelalte variante când am obţinut în 2014 până la 19 tone la hectarul de porumb, dar nu a fost cel aşteptat. Producţia a fost vândută cu 55 de bani kilo­gramul, ceea ce nu a adus un profit grozav. 7-8 bani pe kilogram a fost profitul, ori 19 tone normal că profitul a fost mai mare, dar 5 bani profit per kilogram la tone  cu 7 tone, dar un preţ corect era 700 de lei pe tonă şi atunci simţeai că ai profit“, a spus Vasile Pop Silaghi, director al Business Agro Consulting, companie  care cultivă o suprafaţă de 800 de hectare în judeţul Neamţ. Compania are în plan investiţii într-un siloz pentru a nu mai fi forţată să vândă producţia imediat după recoltare. Anul trecut şi anul acsta porumbul a fost vândut de către fermă către un trader local.

„Nu am investit în silozuri pentru că am început în 2007 şi am crescut, iar acum avem 800 de hectare. Am investit în utilaje performante, achiziţii de terenuri şi urmează acum să investim şi în depozitare“.