Hidroelectrica a câştigat un proces cu ANRE privind exportul de energie

Autor: Alina Oprea 03.12.2015

Instanţa a admis contestaţia Hidroelectrica împotriva unui proces verbal al ANRE, prin care se reţine în sarcina producătorului de energie exportul de electricitate în Ungaria între decembrie 2014 şi februarie 2015.

"Mai exact se reţine că Hidroelectrica a vândut energie pe o platformă centralizată, transparentă şi competitivă din Ungaria, administrată de Tradition Financial Services Ltd., lider mondial în domeniul brokerajului de produse energetice, deşi avea obligaţia să vândă toată cantitatea de energie produsă pe platforma OPCOM din România", arată Hidroelectrica într-un comunicat.

Potrivit Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, interpretarea ANRE încalcă principiul liberei circulaţii a bunurilor în interiorul UE, o directivă europeană privind piaţa internă de energie, Legea Energiei, ordonanţa de urgenţă privind organizarea ANRE şi licenţa de furnizare acordată Hidroelectrica.

"Hotărârea instanţei de judacată are o valoare istorică. La momentul rămânerii definitive a sentinţei, oricare producător, fie că se cheamă Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia, va putea să încheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre pieţele statelor membre ale Uniunii. În 2012 am decuplat băieţii deştepţi de la energia ieftină produsă de Hidroelectrica. După un tun de 1 miliard de euro dat companiei, băieţii deştepţi s-au reinventat cu ajutorul unor funcţionari din ANRE, care, printr-o interpretare restrictivă şi antieuropeană a legislaţiei, le-au creat traderilor de energie un monopol: exportul de energie", a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.

Potrivit acestuia, anul trecut România a înregistrat un record al exportului de energie, 8,7 milioane MWh, iar anul acesta se va ajunge la 10 milioane MWh.

"Niciun megawatt nu a fost exportat de Nuclearelectrica sau Oltenia. Hidroelectrica a exportat 15 MWh, a fost amendată de ANRE şi avertizată cu retragerea licenţei de furnizare. Prin această interdicţie, companiile statului au fost văduvite în ultimii doi ani de câteva zeci de milioane de euro care au intrat în buzunarele aceloraşi băieţi deştepţi prin ale căror firme se derulează tot exportul de energie al României. Oare funcţionarii de azi care favorizează, chiar şi involuntar, printr-o asemenea interpretare a legii, traderii de energie, nu sunt aceiaşi care, în mod voluntar, în perioada ianuarie 2006-iunie 2012, nu au verificat şi nu au luat măsuri pentru aplicarea Ordinelor Preşedintelui ANRE 408/2006 şi 445/2009 care obligau toţi producătorii de energie, inclusiv Hidroelectrica, să oferteze întreaga cantitate de energie pe OPCOM?", întreabă Borza.

Acesta subliniază că Hidroelectrica, timp de 6 ani, nu a vândut un megawatt pe bursă pentru că toată producţia era contractată de "băieţii deştepţi" la preţuri care nu acopereau costurile de producţie.

"Poţi pune orice tehnocrat la conducerea ANRE, la conducerea Ministerului Energiei sau a oricărui minister, că nu va face nimic, câtă vreme va lucra cu aceiaşi funcţionari blazaţi, incompetenţi şi corupţi, uitaţi prin instituţiile statului de toate guvernele posdecembriste. Constat că stabilitatea în funcţie a functionarului public bate imunitatea parlamentarului sau inamovibilitatea magistratului. Dacă ne dorim un stat modern, eficient şi european trebuie să reformăm din temelii administraţia publică din România. Trebuie evaluat tot corpul funcţionarilor publici pe criterii de integritate, competenţă şsi performanţă. Şi plătiţi pe măsură", a mai afirmat reprezentantul Euro Insol.

Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din România, se află pentru a doua oară în insolvenţă, începând cu februarie 2014. Prima procedură de reorganizare a avut loc în perioada iunie 2012-iunie 2013.