Miliardarul Facebook îşi donează întreaga avere unui SRL, din care vrea să îşi finanţeze ideile soţiei

Autor: Roana Rotaru 06.12.2015

Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a anunţat că va dona 99%  din acţiunile sale Facebook, pe parcursul vieţii, acţiuni care astăzi valorează 45 miliarde de dolari, conform Business Insider. Fondatorul reţelei sociale a anuţat acest lucru printr-o scrisoare adresata fiicei sale Max, care a venit recent pe lume:

„ Astăzi mama ta şi cu mine ne-am angajat să ne dedicam viaţa facând partea noastra de muncă în a ajuta la rezolvarea câtorva probleme. Eu voi continua să fiu CEO-ul Facebook pentru mulţi ani de acum înainte, dar aceste probleme sunt prea importante pentru a putea aştepta ca tu sau noi să începem această muncă mai târziu. Începând din timp, sperăm să vedem beneficiile de-a lungul vieţii noastre.

Cum cu tine începe noua generaţie a familiei Chan Zuckerberg, începem şi noi Initiativa Chan Zuckerberg, o iniţiativă de a reuni oamenii din toată lumea, cu scopul de a dezvolta potenţialul uman şi de a promova egalitatea în rândul tuturor copiilor din generaţiea următoare. Principalele domenii pe care ne vom concentra sunt: învăţarea personalizată, vindecarea bolilor, conectarea oamenilor şi construirea unor comunitaţi puternice.

Vom dona 99% din acţinile noastre Facebook, în jur de 45 miliarde de dolari,  în mod treptat, pe parcursul vieţii, pentru a progresa cu misiunea noastră. Ştim că este o contribuţie mică faţă de toate resursele şi talentele celor care deja sunt implicaţi în aceste probleme, dar vrem să facem ceea ce stă în putinţa noastră, adică să muncim alături de mulţi alţii.”

Zuckerberg va continua să aibă control asupra drepturilor de vot din cadrul Facebook, cel puţin în viitorul apropiat, şi nu va dona mai mult de 1 miliard de dolari anual, sub forma de acţiuni Facebook, în următorii trei ani.

Datorită  structurii şi politicii companiei Facebook, unde el deţine acţiuni speciale care îi dau drept de veto, Zuckerberg poate dona acţiuni obişnuite şi să păstreze controlul majoritar asupra reţelei sociale pe care a fondat-o în 2004.  

Zuckerberg şi soţia sa Chan au mai donat până acum mai multe de 1.6 miliarde de dolari în ultimul deceniu, din care 100 milioane de dolari sitemului public de învăţământ din SUA, 25 milioane de dolari pentru a opri răspândirea virusului Ebola, şi 120 milioane de dolari pentru educaţie în Bay Area, o zona geografică din San Francisco, California.

Reacţia surprinzătoare a opiniei publice după ce Zuckerberg a anunţat că va dona 47 de miliarde de dolari. În loc de apreciere a primit valuri de ură

Anunţul fondatorului Facebook că va dona 99% din averea sa organizaţiei non-profit Chan Zuckerberg Initiative, după ce a venit pe lume fetiţa sa, Max, a provocat reacţii diverse şi neaşteptate din partea internauţilor, scrie Business Insider citând mai multe publicaţii care au comentat diferit gestul lui Mark Zuckerberg.

Există voci care spun că banii donaţi organizaţiei nu vor fi folosiţi doar pentru cauze nobile, ci şi pentru investiţii private precum lobby. Alţii spun că donaţia făcută de Zuckerberg va fi folosită pentru a face schimbări pe care el le consideră utile, nu neapărat şi cei din jur, asupra cărora acestear avea impact.

Pe de altă parte, alţii spun că în ciuda intenţiilor pozitive, astfel de fundaţii precum Chan Zuckerberg Initiative, care îşi propune să promoveze egalitatea şi să ajute la dezvoltarea oamenilor, nu ar ajuta societatea într-o măsură foarte mare.

Una dintre soluţii ar fi ca în locul acestor organizaţii, banii să fie investiţi în insituţiile publice ale căror datorie este deja de susţine astfel de valori. Explicaţia fiind că gestul milionarilor americani de a-şi dona averile sugerează că ei ştiu mai bine decât statul ce este bine şi ce nu pentru oameni, mai spun cei care dezaprobă ce a făcut Zuckerberg.