Maestrul/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 03.12.2015

Continuăm seria de articole de prezentare a unor CD-uri publicate de Casa Radio cu înregistrări extraordinare, mai noi sau mai vechi.



Dan Grigore

Maestro!

Un titlu succint pentru un nou recital oferit publicului de către Maestru, momente artistice surprinse dintr-o îndelungată carieră pianistică şi imortalizate pe compact-discul apărut la Editura Casa Radio. În deschiderea albumului, Dan Grigore notează:
Recitalul este gândit ca un colaj de stiluri diferite reprezentând trăiri subiective, uneori chiar amintiri personale din întreaga mea activitate concertistică de până acum. Cred că marile capodopere ne sunt mereu contemporane şi că ele, indiferent de epoca în care au fost scrise, îşi dau mâna peste timp.

Dan Grigore, Maestro! realizează o prezentare – purtând inconfundabila marcă personală – a unor bijuterii din marele repertoriu pianistic, create de J.S. Bach, D. Scarlatti, Gluck-Sgambati, Schubert, Liszt, Brahms, Chopin, Debussy, Rahmaninov, Skriabin şi E. MacDowell. Toate înregistrările – păstrate în Fonoteca Radio România – oglindesc o carieră interpretativă, de recitaluri şi concerte, desfăşurată pe o perioadă îndelungată de timp, din 1961 şi până în anul 2008. Iar discrepanţele tehnico-acustice, inerente unor înregistrări atât de diverse, au fost depăşite, cu dedicaţie şi mult profesionalism, de către inginerul de sunet Călin Gibescu, cel care a reuşit să şlefuiască asperităţile şi să creeze sound-ul potrivit pentru un album-recital.
Astfel, publicul are toate premisele pentru a putea retrăi ceea ce scriitorul Radu F. Alexandru descria în prezentarea CD-ului:
A spune că, în faţa clapelor, Dan Grigore „oficiază”, nu presupune un exces encomiastic, ci doar aprecierea cuvenită pentru felul în care marele artist, „Maestrul”, a ştiut întotdeauna să primească şi să transmită mai departe harul cu care a fost hărăzit.

Ca un artist înzestrat cu un har autentic, Dan Grigore reuşeşte să spiritualizeze prin muzica sa, fie în concerte live, fie prin înregistrări. Ascultând acest compact-disc, ne vom gândi la cuvintele regretatului Iosif Sava, evocate în prezentarea albumului:
Sunt unul dintre privilegiaţii care au întâlnit în săli coloşii veacului pianistic: Rubinstein, Cherkassky, Horowitz, Richter, Kempff, Michelangeli, Barenboim, Pollini (...) Pentru mine, Dan Grigore face parte din „constelaţia” lor. Îl preţuiesc, aş putea spune îl iubesc, dacă termenul nu ar fi ambiguu şi atât de demonetizat, îl iubesc însă suveran pentru că este al nostru, pentru că este cu noi şi a avut puterea, în anii cei mai grei ai acestui veac, să reziste tuturor împilărilor, încălzindu-ne cu uriaşa lui artă.
(Extrase din prezentarea albumului)