Întregul sistem de retrocedări prin ANRP, o fraudă organizată

Autor: Roxana Pricop 03.12.2015

Anchetarea celor mai mari beneficiari de despăgubiri laolaltă cu fos­tele conduceri ale ANRP, parla­mentari şi oameni politici scoate la lu­mină faptul că întregul sistem de retro­cedări a fost o frau­dă or­ganizată prin care mare parte din plă­ţile de 5,5 miliarde de euro din bu­getul statului s-au scurs în buzunarele samsarilor de dosare şi apropiaţilor politici.

„Cele patru dosare des­chise de DNA cu pri­vi­re la neregulile de la ANRP sunt doar vârful ais­bergului. Procurorii ar trebui să ia la puricat toate dosarele de mari des­păgubiri şi cele cesionate pentru că acolo se ascund ilegali­tăţile“, a spus avocatul Iulian Lepa.

Ultimii cercetaţi sunt deputaţii PNL Cătălin Teodorescu şi Ioan Ol­tean.

Deputatul Cătălin Florin Teo­dorescu, fost vicepreşedinte ANRP, este acuzat că în 2011, împreună cu alţi inculpaţi, membri în comisia din ANRP - Crinuţa Dumitrean, atunci pre­şedinte al ANRP, Ser­giu Diaco­matu, Re­mus Baciu (con­dam­nat azi la închisoare), a apro­bat ile­gal raportul de evaluare prin care un teren din Pi­teşti a fost eva­luat la 109 mil. lei , su­mă acor­­dată drept des­pă­­gu­­bire omului de afaceri Mihai Rotaru (cesio­nar).

Horia Simu Şchio­pu, al doilea cel mai ma­re beneficiar de des­pă­gubiri cu încasări de 466 mil. lei, este as­tăzi anche­tat în unul din­­tre dosarele ANRP.

Anchetat este şi Gheorghe Ste­lian, apropiat al Ele­nei Udrea şi al lui Dorin Cocoş, ce apa­­re în topul celor mai mari des­pă­gu­biri, alături de alţi complici, pe poziţiile patru şi şapte cu încasări de peste 550 de milioane de lei.