Cea mai nouă ameninţare pentru Europa, la o aruncătură de băţ de Italia: baza ISIS din Libia devine din ce în ce mai puternică

Autor: Maria Tufan 03.12.2015

Deşi forţele străine pun presiune continuă pe Statul Islamic în Siria şi Irak, gruparea teroristă şi-a extins dominaţia şi în Libia, stabilindu-şi acolo o nouă bază strategică atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere militar şi ajungând, în felul acesta, mult mai aproape de Europa, scrie The Wall Street Journal.

Sirte a devenit în luna februarie a acestui an prima bază operaţională guvernată de ISIS din afara Siriei şi a Irakului. Dacă la început oraşul de pe coasta mediteraneană era ocupat de circa 200 de luptători, până în prezent numărul acestora a crescut la aproximativ 5000, printre ei numărându-se inclusiv administratori şi finanţatori ai grupării, anunţă serviciile de informaţii libiene, dar şi locuitorii zonei.

Liderii Statului Islamic au exploatat puternicile diviziuni create de cele două guvernări rivale din Libia şi au reuşit, astfel, să dezvolte o formă violentă de extremism religios, la doar o aruncătură de băţ de Italia. Luptele de pe teritoriul african i-au adus grupării o serie întreagă de victorii, cea mai importantă dintre ele fiind însă implicarea într-o revoltă populară locală şi sfârşită cu capitularea uneia dintre cele mai puternice forţe din regiune.

Expansiunea rapidă şi forţa cu care ISIS recrutează noi adepţi din zonele înconjurătoare au crescut serios nivelul de alarmare al vecinilor.

Atentatul cu bombă sinucigaşă, revendicat de Statul Islamic, care a dus săptămâna trecută la moartea a 12 gărzi prezidenţiale în capitala Tunisiei, i-au împins pe tunisieni sa-şi închidă graniţa cu Libia vreme de 15 zile. Totodată, oficialităţile au mai decis construirea unui zid de siguranţă la frontiera libiană pentru a opri, astfel, fluxul de extremişti dintre cele două ţări. Guvernul tunisian a afirmat, în urma celor două mari atentate cu care s-au confruntat anul acesta şi care s-au soldat cu moartea a zeci de persoane, că atacatorii ambelor incidente erau antrenaţi de forţele ISIS din Libia, sute de luptători fiind recrutaţi chiar din Tunisia.

Operaţiunea înfloritoare din Libia demonstrează puterilor occidentale forţa cu care Statul Islamic poate să crească  şi să se adapteze, în ciuda eforturilor repetate şi declarate ale acestora de a-i opri.

La aproape două săptămâni de la atentatele din Paris, preşedintele Franţei, Francoise Hollande, s-a întâlnit joia trecută cu premierul italian Matteo Renzi pentru a discuta pericolul pe care îl reprezintă pentru Europa noua bază a Statului Islamic. În urma discuţiei, premierul Italiei a precizat clar că Libia riscă să devină „următoarea urgenţă” dacă nu i se acordă prioritate.

Moartea liderului libian, Moammar al-Gadhafi, a împins ţara spre război politic, creând astfel mediul propice pentru dezvoltarea grupării islamice. „Noi nu avem un stat în adevăratul sens al cuvântului. Avem o guvernare fragmentată”, a declarat Fathi Ali Bashaagha, un politician din oraşul Misrata, la negocierile ONU privind problema din regiune. „Fiecare zi în care amânăm o decizie politică reprezintă oportunitatea perfectă pentru ca Statul Islamic să-şi continue expansiunea.”

De la începutul anului 2014, Libia a fost condusă de două facţiuni rivale, diviziunea ajungând în timp aproape completă. În est, guvernul recunoscut internaţional, cu sediul în oraşul Tobruk, a reuşit să obţină susţinerea puterilor regionale precum Egipt sau Emiratele Arabe Unite, în vreme ce, guvernul din vest, cu înclinaţii spre islam şi cu sediul în Tripoli, şi-a câştigat legitimitatea politică cu ajutorul puternicelor forţe militare Misrata – forţa conducătoare din spatele revoltei care în 2011 îl elimina pe Gadhafi.

În contextul instabilităţii politice, militanţii ISIS au reuşit să doboare nenumărate grupări armate libiene, printre ele numărându-se şi miliţia Misrata. Membri Misrata spun că pentru a se putea lupta cu armata Statului Islamic este nevoie de ajutor extern, însă acesta întârzie să apară.

Luna trecută, Statele Unite au lansat o rachetă asupra Statului Islamic din Libia, bombardând astfel gruparea pentru prima dată într-o zonă din afara Siriei sau a Irakului. Oficialii susţin că unul dintre delegaţii de top ai liderului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, ar fi fost ucis în urma intervenţiei americane. Abu Nabil al-Anbari a fost trimis în Libia pentru a se ocupa de organizarea şi stabilirea grupării în noua regiune.

Potrivit locuitorilor şi a activiştilor din zonă, valuri de recruţi străini, dar şi numeroase familii, au ajuns recent în Sirte, dovedind astfel confortul pe care gruparea ISIS şi l-a creat în baza nord-africană.

„Sirte nu va fi mai prejos de Raqqa (n.red – capitala declarată a Statului Islamic din Siria)” – reprezintă „motto-ul” pe care liderii extremişti din Libia îl răspândesc prin oraş în timpul predicilor sau pe parcursul emisiunilor radio, povestesc surse din interiorul oraşului. 

La fel cum se întâmplă şi în cadrul organizaţiei-mamă din Siria, ISIS a desemnat emiri străini şi în Sirte pentru a asigura implentarea controlului social. Muzica, fumatul şi reţelele de telefonie mobilă au fost interzise, în vreme ce femeilor le este permis sa umble pe stradă doar acoperite total. „Poliţia moralităţii” patrulează în vehicule inscripţionate cu logo-ul Statului Islamic, iar curţile în care se sancţionează faptele pe baza legii islamice, şaria, precum şi puşcăriile au fost puse în funcţiune.

În ciuda inconvenienţelor de care se lovesc, membrii grupării Stat Islamic au planuri mari pentru Sirte. O ediţie recentă a revistei lor propagandistice, Dabiq, prezenta un interviu cu Abu Mughirah al-Qahtani, descris ca fiind „liderul delegat” al ISIS în Libia.  Acesta promitea să folosească poziţia geografică a statului nord-african  - şi rezervele sale de petrol – pentru a dizloca securitatea şi economia Europei.

Circa 85% din producţia de ţiţei a Libiei a plecat anul trecut spre Europa, Italia fiind cel mai mare importator. Totodată, jumătate din producţia de gaz natural a libienilor este exportată către italieni.

„Controlul exercitat de Statul Islamic asupra acestei regiuni va produce colapsuri în economie”, a explicat liderul operaţiunilor libiene. „Efectele vor fi majore în special asupra Italiei, însă şi celelalte state europene vor avea cu siguranţă de suferit.”