Statul cere Romgaz detalii privind contractul cu ELCEN

Autor: Radu Bostan 04.12.2015

Ministerul Energiei cere producă­torului de gaze naturale Romgaz (sim­bol bursier SNG) o informare cu pri­vire la „relaţia contractuală“ cu Electro­centrale Bucureşti (ELCEN), producă­to­rul de energie termică al Capitalei, care este periodic ameninţat cu sistarea li­vrărilor de gaze dacă nu propune un plan de plată a datoriilor.

Ministerul a solicitat prezentarea acestor informaţii în ultima adunare ge­nerală a acţionarilor din acest an, programată pentru 17 decembrie.

Potrivit datelor disponibile, con­trac­tul actual dintre cele două companii, am­bele controlate de Ministerul Ener­giei, expiră însă pe 15 decembrie, termen până la care Romgaz doreşte să încheie o convenţie de eşalonare a datoriilor restante ale ELCEN. Romgaz a început în această toamnă să livreze gaze CET-urilor bucureştene numai cu plata în avans, după ce a depreciat creanţa restantă a ELCEN cu peste 150 mil. lei, semn că vede şanse reduse să-i recupereze valoarea integrală.

ELCEN are la rândul său probleme de încasare şi creanţe uriaşe la RADET, distribuitorul de energie termică al Bu­cureştiului, care depinde de o subvenţie de peste 600 mil. lei de la bu­getul local pentru a-şi putea achita fur­nizorii. Con­siliul General al Municipiului Bu­cureşti a aprobat luna trecută solicitarea unui împrumut de 248 mil. lei de la Ministerul Finanţelor.