Şeful RAM: „Există bani pentru bonduri corporative, dar nu există ofertă“

Autor: Roxana Pricop 04.12.2015

Fondurile mutuale ţin mai bine de jumătate din acti­ve­le de 20 mld. lei în titluri de stat, în timp ce plasa­men­tele în obli­gaţiunile emise de companii reprezintă mai puţin de 5%. 

Pe bursa de la Bucureşti sunt listate şapte emisiuni de obli­gaţiuni corporative, iar acestea sunt deja în portofoliile fon­durilor mutuale. În acest an o singură companie a listat la bursă obligaţiuni corporative. Este vorba despre instituţia financiară nonbancară Imocredit IFN. Valoarea emisiunii a fost de 15 milioane de lei, mult sub necesarul local dacă sunt luate în calcul activele de peste 10 miliarde de lei ale fon­durilor mutuale de obligaţiuni.

„Fondurile mutuale alături de fondurile de pensii pri­vate dispun de 40 miliarde de lei. Există apetit şi lichiditate, din păcate ce nu există pe piaţa locală este oferta de obli­ga­ţiuni corporative“, a spus Răzvan Szilagyi, directo­rul gene­ral al Raiffeisen Asset Management (RAM), al doilea cel mai mare manager de fonduri din piaţă. 

De exemplu, fondul de obligaţiuni Erste Bond Flexible, cel mai mare fond mutual din piaţă, avea investiţii în valoare de 1,4 miliarde de lei în obligaţiunile a 25 companii din 13 ţări, incluzând şi instituţiile supranaţionale, la data de 30 iunie 2015. Bondurile emise de companiile româneşti reprezintă circa 15% din această sumă.