Patronatul Serviciilor Private susţine amânarea creşterii salariului minim şi cere ministerului Economiei să aloce bani pentru susţinerea firmelor care dezvoltă servicii cu valoare adăugată

Ziarul Financiar 07.12.2015

În contextul măsurilor de relaxare fiscală ce vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, Patronatul Serviciilor Private din România (PSPR) susţine amânarea creşterii salariului minim, această decizie putând fi adoptată pe parcursul execuţiei bugetare 2016, în condiţiile în care se vor realiza veniturile bugetare preconizate şi se va asigura încadrarea cheltuielilor în plafoanele asumate. Creşterile justificate, dar rapide, ale salariului minim în perioada 2012-2015 au pus o presiune semnificativă asupra salarizării în sectorul privat, în mod deosebit în domeniul serviciilor, potrivit unui comunicat de presă emis de PSPR. 

PSPR cere Ministerului Economiei să aloce sume semnificative pentru susţinerea firmelor care dezvoltă servicii cu valoare adăugată, în principal din sfera serviciilor creative. Subliniem importanţa economică a industriei serviciilor, singurul domeniu economic care contribuie în procent de peste 90% la echilibrarea balanţei comerciale a României. Măsurile trebuie să vizeze în principal categoria „serviciilor de prelucrare a bunurilor”, sector ce trebuie susţinut pentru creşterea competitivităţii şi a valorii adăugate a acestei categorii de servicii.

Patronatul Serviciilor Private din România susţine că toţi cei 1,2 milioane de angajaţi din sectorul serviciilor trebuie sprijiniţi în mod deosebit în procesul de internaţionalizare a activităţii lor la nivelul UE, valorificând oportunităţile oferite de prevederile Directivei Serviciilor, aceste obiective nefiind evidenţiate de propunerea de buget făcută de Ministerul Economiei.