Mein Kampf, reeditată şi republicată, la 70 de ani de la moartea lui Adolf Hitler

Autor: Bianca Dorobanţu 13.12.2015

Germanii lansează luna viitoare o versiune reeditată de 2.000 de pagini a cărţii „Mein Kampf”, scrisă de Adolf Hitler, care cuprinde explicaţii şi comentarii pe marginea textului iniţial. Aceasta este prima ediţie republicată a cărţii de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Financial Times.

Insitutul de Istorie Contemporană din Munchen anunţă republicarea cărţii lui Hitler, cu 3.500 de adnotări, la care s-a lucrat timp de trei ani de către istorici.

 Drepturile de autor vor fi de domeniu public, începând cu anul 2016, odată cu împlinirea a 70 de ani de la moartea lui Adolf Hitler.

 „Abordarea adoptată de istoricii Institutului încearcă să <<imunizeze>> cititorii cu o tulpină slăbită a fascismului”, spune Andreas Wirsching, directorul Institutului. El adaugă că această ediţie este o provocare şi îşi propune să ofere o perspectivăn critică asupra relatărilor lui Hitler.

Un document oferit drept mostră jurnaliştilor arată, de exemplu, cum dintr-o pagină de text scris de Hitler, sunt adăugate şase astfel de adnotări. Cea mai scurtă oferă doar anumite date despre ultimul rege al Bavariei, iar cea mai lungă ajunge până la cinci propoziţii despre „Republica de la Weimar”.

Părerile sunt împărţite în ce priveşte apariţia noului „Mein Kampf”. În timp ce Yad Vashem, Memorialul Victimelor Holocaustului cu sediul la Ierulaslim aşteaptă ediţia comentată a cărţii, liderii comunităţii evreieşti din Germania sunt consternaţi de atenţia pe care o primeşte aceasta.