Aproape 700 de angajaţi produc 900.000 de cămăşi pe an în fabrica Braiconf din Brăila. Totuşi, fabrica se confruntă cu o mare problemă: vrea să angajeze, dar nu are de unde

Autor: Corina Mirea 08.12.2015

Într-un complex de clădiri de pe Strada Şcolilor nr. 53 din Brăila, a cărui fundaţie a fost turnată acum şase decenii, aproape 700 de angajaţi ai Braiconf pun cap la cap piese din material textil pentru a da viaţă cămăşilor ce ies de pe liniile de producţie ale companiei româneşti.

În patru secţii de fabricaţie, angajatele Braiconf (cu greu se zăreşte un bărbat acolo unde cămăşile prind formă) taie, cos şi calcă puzzle-urile care lunar se transformă în 90.000 de pro­duse finite (cămăşi băr­bă­teşti şi bluze pentru femei, rochii, papioane sau îmbră­căminte pentru copii). Fiecare realizează câte o parte din produsul finit, altfel pro­ducţia ar încetini, iar ceea ce iese din mâinile lor ajunge în principal în ţări precum Suedia, Franţa, Italia sau Danemarca.

În anii de dinainte de perioada comu­nistă lucrau peste 4.000 de oameni în Brai­conf, când erau şi şapte secţii de pro­ducţie, iar în 2009, când a venit criza, fabrica mai avea în jur de 1.700 de oameni. După o pe­rioa­d­ă de restructurare a producţiei, a secţiilor, dar şi a portofoliilor de clienţi, com­pa­nia a început să reintre pe un trend ascendent, să schimbe strategia de producţie şi să facă din nou angajări.