Portofoliul PAID număra 1,56 mil. de poliţe de asigurări de locuinţe în noiembrie

Autor: Anelis Baciu 08.12.2015

PAID, compania care deţine monopolul pe segmentul asigurărilor obligatorii ale locuinţelor, a ajuns la finalul lunii noiembrie la un portofoliu de 1,56 milioane de poliţe de asigurare, în creştere cu 3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei. În aceste condiţii, valoarea primelor brute subscrise cumulează circa 27 milioane de euro.

Numărul caselor asigurate printr-o poliţă obligatorie este extrem de redus, în condiţiile în care în România există aproximativ 8 milioane de locuinţe. În plus, asigurarea este obligatorie prin lege. O poliţă emisă de PAID costă 10 sau 20 de euro pe an şi acoperă daunele în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro.

Poliţele obligatorii acoperă pagubele produse de inundaţii, cutremur sau alunecări de teren, produse din cauze naturale. PAID a fost înfiinţată în 2009 şi este deţinută de un număr de 12 companii de asigurări, care au participaţii cuprinse între 5,5% şi 15% din capitalul societăţii. Pe lângă poliţele obligatorii mai există apro¨ximativ trei milioane de asigurări facultative, care includ o gamă mai largă de riscuri, iar suma asigurată se ridică la valoarea reală a locuinţei.