Erste: BNR va menţine probabil dobânda-cheie la minimul record, 1,75%, până în trimestrul 4 din 2016

Autor: Marius Oncu 08.12.2015

Relaxarea fiscală şi creşterea economiei ar putea determina BNR să majoreze dobânda de politică monetară în trimestrul al patrulea al anului următor, potrivit analiştilor grupului austriac Erste, proprietarul BCR. Dobânda-cheie se află la minimul record de 1,75% din luna mai, când BNR a redus rata cu 0,25 puncte procentuale.

Deciziile luate joi de Banca Centrală Europeană (BCE), mai slabe decât anticipau analiştii, lasă spaţiu unor ţări din Europa Centrală şi de Est pentru noi măsuri de relaxare fiscală, notează Erste. „În România însă vedem spaţiu pentru înăsprirea politicii monetare spre sfârşitul anului 2016, întruât relaxarea fiscală şi creşterea (economică - n. red.) puternică întăresc cazul pentru o majorare a dobânzii", se arată în raport. Un răspuns imediat al BNR la deciziile BCE este puţin probabil, deoarece politica monetară a băncii centrale a României este determinată de evoluţiile locale.

„Riscurile fiscale generate de reducerea TVA la 20% şi de creşterea salariilor din sectorul public anul următor sunt deosebit de importante, limitând anvergura unei noi relaxări monetare. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat recent că relaxarea fiscală şi cea monetară nu pot fi evenimente care coincid. Inflaţia ar putea rămâne negativă până în mai 2016, dar această situaţie este determinată de şocuri (...), precum diminuarea TVA, declinul preţului energiei şi reducerea unor preţuri administrate. În aceste circumstanţe, ne aşteptăm la o creştere de 0,25 puncte procentuale în trimestrul al patrulea din 2016", notează analiştii Erste.