ASF: Brokeri de asigurări reprezentând 10% din piaţă nu respectă cerinţele minime de capital

Autor: Marius Oncu 08.12.2015

"La sfârşitul lunii noiembrie îndeplineau cerinţele minime de capital un număr de aproximativ 180 de brokeri, reprezentând 90% din piaţă", se arată într-un comunicat al ASF.

ASF s-a întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, cu reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), pentru discuţii privind evoluţia pieţei asigurărilor, inclusiv activitatea curentă a brokerilor şi reglementarea brokerajului.

În acest context, au fost evaluate şi efectele unor măsuri de consolidare a pieţei, cum ar fi introducerea unor noi cerinţe privind nivelul capitalului social.

Potrivit unei norme publicate în Monitorul Oficial în aprilie, pentru a obţine autorizaţia de funcţionare, brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare trebuie să aibă un capital subscris şi vărsat de minim 150.000 de lei.

Neîndeplinirea acestei obligaţii are drept consecinţă retragerea autorizaţiei de funcţionare a brokerului de asigurare şi/sau reasigurare.

Termenul limită până la care brokerii se pot conforma acestei norme este sfârşitul lunii decembrie.

La mijlocul anului deţineau autorizaţie de funcţionare 601 brokeri de asigurare şi/sau reasigurare. În primele şase luni, primele intermediate de brokerii de asigurare, în valoare de 2,5 miliarde de lei, au reprezentat 58,05% din primele brute subscrise de asigurători. În prima jumătate a anului precedent, brokerii au intermediat prime de 2,2 miliarde de lei.