Peste 25.000 de rapoarte introduse în bază în T3. Valoarea garanţiilor imobiliare pentru creditele din această perioadă, 4 mld. euro

Autor: Liviu Popescu 08.12.2015

Baza Imobiliară de Garanţii (BIG), o platformă lansată de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), a primit în perioada iulie-septembrie 2015 peste 25.000 de rapoarte de evaluare a proprietăţii imobiliare. Valoarea garanţiilor imobiliare pentru creditele acordate în perioada menţionată se ridică la peste 4 miliarde de euro.

Cele mai mari valori medii de piaţă pentru apartamente s-au înregistrat în Bucureşti (1.013 euro/metru pătrat) şi Cluj Napoca (997 euro/metru pătrat).

“Această bază de date oferă o mulţime de date statistice despre piaţa imobiliară, utile tuturor actorilor din piaţă, de la vânzători, cumpărători, brokeri, până la băncile comerciale, Banca Naţională, alte instituţii şi înapoi la evaluatori”, a afirmat Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR.

Dintre proprietăţile rezidenţiale evaluate, cele mai multe au fost apartamentele de bloc (14.152), reprezentând circa 75% din totalul numeric şi circa 54% din cel valoric.

Topul pe oraşe al celor mai scumpe proprietăţi pe metru pătrat plasează tot Bucureştiul în fruntea listei, urmat de Cluj, Timişoara, Constanţa, Iaşi.