Zbuciumul proprietarilor din centrul vechi: Sunt un luptător, voi încerca să fac o consolidare proprie

Autor: Ioana Matei 09.12.2015

Iancu Argintoianu, unul dintre ve­teranii centrului vechi al Capitalei, care de­ţine restaurantul Argentin, de pe strada Blă­nari, dar şi un pub şi o firmă de catering, spune că pentru o clădire care are 100 de metri pătraţi pe nivel valoarea de consolidare este de 4,3 milioane de lei, dar că nu va renunţa la businessul său, ci va încerca să facă o consolidare.

„Eu sunt un luptător, voi încerca să fac o con­solidare proprie, o să fie mai greu pentru spa­ţiul unde avem PĂ7, dar unde sunt copro­prietar cu primăria, voi cere să îmi fac lu­cră­rile mele“, spune Argintoianu.

În ce pri­veşte consolidarea spaţiului deţinut îm­pre­ună cu primăria, spune că aceasta nu şi-a ma­nifes­tat intenţia de a începe un astfel de demers.

Antre­pre­norul este unul dintre primii oa­meni de afa­ceri care au se­sizat potenţialul cen­trului istoric şi a pus bazele Ar­gentin în pe­rioada stu­den­ţiei, în 1992.

În prezent el con­trolează res­tau­rantul Ar­gentin – unde de­ţine o parte din parter şi subsol, iar la etajele 1 şi 2 se află locatari, o afacere de catering (tot pe strada Blănari) – clădire PĂ7, unde deţine spa­ţiul în care funcţionează, iar deasupra se află lo­catari, dar şi pubul din Blănari 13, unde deţine sub­solul şi parterul, iar statul deţine etajele 1, 2 şi podul.

În general, proprietatea spaţiilor din centrul vechi este împărţită între proprietari ro­mâni, care deţin majoritatea spaţiilor, inves­titori străini, dar şi primării – circa 40% din cele 14 clădiri cu bulină aparţin primăriei.

Argintoianu sesizează lacunele legislaţiei şi prin faptul că, în lipsa unei expertize recente, una dintre clădiri ar fi putut funcţiona în continuare.

„Una dintre clădiri nu era încadrată în clasa I de risc seismic, nu avea bulină, dar am cerut eu expertiză şi s-a dovedit de fapt că se încadra în această clasă.“

În centrul istoric sunt încadrate în clasa I de risc seismic 14 clădiri, din peste 200 ale comercianţilor care funcţionează aici, astfel că sunt afectate în jur de 5% din afacerile din centrul istoric.

Citiţi mai multe despre cum se poate transforma centrul vechi în numărul din această săptămână al revistei Business Magazin