VIDEO ZF LIVE. Andreea Comşa, Premier Estate Management: Aproape 90% din cei care vor o locuinţă caută să se încadreze în 85.000 de euro

Autor: Alexandra Marcu 10.12.2015
Aproape 90% din cei care vor să îşi cumpere un apartament caută locuinţe care costă până în 85.000 de euro, calculează de zece ori până iau decizia de achiziţie şi se orientează în general după două plafoane: programul Prima Casă şi încadrarea în categoria locuinţelor care beneficiază de TVA de 5% (cele care costă mai puţin de 100.000 de euro).
 
"Nu putem avea o piaţă complet finanţată de la stat, trebuie să ne maturizăm ca să putem avea o creditare sănătoasă“, a spus la ZF Live Andreea Comşa, managing partner al Premier Estate Management, o firmă de consultanţă imobiliară cu o cifră de afaceri de 1 mil. lei în 2014.

Compania a vândut anul acesta peste 450 de apartamente, dintre care, doar în luna octombrie a semnat tranzacţii pentru 80 de locuinţe.
Comşa spune că dacă se va adopta legea ãdării în plată“ în forma actuală, piaţa imobiliară va regresa cu 3-4 ani, pentru că legea este incompletă, deşi principiile sunt bune. "Cred că trebuie să fie un echilibru, legea trebuie să fie ajustată, iar băncile trebuie să negocieze.“

Ea este de părere că în această formă, legea îi ajută pe cei care deţin multe terenuri, numeroase proprietăţi sau case de vacanţă. ãÎn perioada 2006-2007, piaţa era emergentă şi nimeni nu se gândea la consecinţe. Era un El Dorado în piaţă.“ În urma creditelor obţinute de la bancă, mulţi români au vrut să joace rolul unor dezvoltatori şi au început să îşi construiască multe apartamente. 

Era mai uşor pentru bănci să urmărească persoanele fizice decât SRL-urile, dar, odată cu trecerea timpului, după criza imobiliară, piaţa a început să se dezmorţească, fiind ajutată de programul Prima Casă. "În perioada de boom economic, departamentul de risc al băncilor nu funcţiona deloc bine, nimeni nu a putut să prevadă eventualele default-uri“. 

După criza imobiliară, valoarea unor proprietăţi a scăzut şi cu 80%. "Băncile şi-au învăţat lecţiile, iar acum nu o să mai finanţeze apartamente pe persoane fizice pentru că nu mai este avantajos nici din punct de vedere al aplicării TVA-ului“, concluzionează Comşa.