Fondul Proprietatea a plătit 100 de milioane de lei pentru noile răscumpărări de acţiuni

Autor: Roxana Pricop 10.12.2015

Fondul Proprietatea (FP) a răscumpărat un pachet de 123,5 milioane de acţiuni proprii în valoare de 100 de milioane de lei în primele trei luni de derulare a celui de-al şaselea program de răscumpărări.

Titlurile răscumpărate reprezintă 3,13% din capitalul social subscris al fondului. Răscumpărările de acţiuni sunt o metodă prin care fondul returnează bani acţionarilor, ală­turi de distribuţiile de capital, în condiţiile în care FP nu mai distribuie dividende din anul 2013.

Fondul american de hedging Elliott Associates este cel mai mare acţionar al FP, cu o deţinere de circa 20% din capital.

Spre deosebire de anii trecuţi, în acest an fondul derulează răscumpărările şi pe bursa de la Londra, unde FP este listat secundar prin intermediul certificatelor de depozit – GDR-uri. În prezent, peste 32% din capitalul social subscris al fondului este împachetat sub formă de GDR-uri tranzacţionate la Londra.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Din cele 123,5 milioane de acţiuni răscumpărate, circa 30% au fost achiziţionate de fond de pe bursa de la Londra, sub formă de GDR-uri (un GDR are în spate 50 de acţiuni FP). Valoarea GDR-urilor răscumpărate este de circa 30 de milioane de lei, potrivit informaţiilor emise de Fondul Proprietatea.

Din cel de-al şaselea program au mai rămas de achiziţionat 768,2 milioane de acţiuni. La cea mai recentă cotaţie din piaţă, de 0,82 lei/titlu, pachetul valorează circa 630 milioane de lei. Acţiunile răs­cumpărate vor fi anulate din capitalul social.

Din 9 septembrie, când a început cel de-al şaselea program, până în prezent, acţiunile FP s-au apreciat cu 6,5% pe bursa de la Bucureşti. Firma de brokeraj Wood & Co este inter­mediarul răscumpărărilor.

Investitorii de pe bursă se aşteaptă ca Fondul Proprietatea să accelereze cel de-al şaselea program de răscumpărări printr-o ofertă publică care să vizeze un pachet semnificativ de acţiuni la un preţ cu primă faţă de cel din piaţă, după modelul ofertelor derulate de fond în 2014 şi în 2013. Până în prezent însă, fondul nu a anunţat public nimic pe acest subiect.

În 2013, Fondul Pro­prietatea a derulat prima ofertă publică de răs­cumpărare prin care a oferit 1 leu/acţiune pentru un pachet de 600 de milioane de acţiuni. Oferta a fost subscrisă de 17 ori de către acţionari. Anul trecut, cea de-a doua ofertă a atras din piaţă 750 de milioane de titluri la preţul de 1,11 lei/unitate.