Ministerul Apărării îşi dublează bugetul de investiţii la 3 mld. lei. Ce companii vor fi principalele beneficiare

Autor: Radu Bostan 10.12.2015

Dublarea bugetului de investiţii al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), propusă de guvern în proiectul de buget pentru anul viitor, se va reflecta în comenzi suplimentare pentru producătorii de tehnică militară, inclusiv companiile din industria aeronautică listate la bursă.

Ministerul a obţinut abia în ultimii ani o alocare su­plimentară pentru în­zestrarea forţelor armate, în contextul con­flictelor din estul Europei, dar îşi pro­pune să accelereze investiţiile în 2016.

Cheltuielile de capital aferente apă­rării, capitolul bugetar în care intră achi­ziţiile de echipamente militare şi servicii conexe, ar urma să crească anul viitor la 3,1 miliarde de lei, potrivit proiectului de bugetul aprobat de guvern şi înaintat Parlamentului. Suma este mai mult decât dublă faţă de valoarea cheltuielilor de investiţii preconizate pentru 2015, de 1,44 miliarde de lei, şi reprezintă cea mai mare alocare de fonduri destinate achiziţiei de tehnică din cel puţin ultimii cinci ani, potrivit calculelor ZF în baza datelor oficiale.