Cinci bănci mari au la licitaţie circa 3.700 de apartamente şi case executate silit

Autor: Liviu Popescu 11.12.2015

BCRBRDBanca TransilvaniaRaiffeisen şi CEC Bank, aflate în topul celor mai mari bănci care activează pe piaţa locală şi care au informaţii disponibile pe site-uri despre imobilele executate silit, caută cumpărători pentru aproxi­ma­tiv 3.700 de apartamente şi case executate silit.

Românii care au imobilele ipotecare aflate în procedura de executare silită şi nu le-au pierdut încă s-ar putea număra prin­tre beneficiarii legii privind „darea în plată“, dacă aceas­ta va fi aplicată în forma adoptată de Parlament. Actul nor­mativ, ajuns la Preşedinţie la pro­mulgare, suspendă pro­ce­dura de executare silită.

Bancherii au strâns în ulti­mii ani mii de proprietăţi de la cli­enţii care nu şi-au mai putut ram­bursa ratele la credite, iar astfel rău-platnicii au ajuns să fie executaţi silit.

„Este o afacere să cum­peri un astfel de imobil exe­cu­tat silit, însă una care a devenit cumva un cerc închis. Sunt foar­te multe persoane cumva abo­nate la aceste licitaţii ale băn­cilor care sunt mereu la curent cu imobilele scoase la exe­cutare. Foarte greu cineva din exterior poate intra în aces­te exe­cutări“, spune Liviu Andrei, director executiv al bro­kerului de credite Alliance Finance.

Raiffeisen, al patrulea jucător din sistem, are cel mai ief­tin imobil scos la licitaţie din Capitală din rândul celor mai mari cinci bănci. Astfel, o garsonieră cu o suprafaţă de 19 me­tri pătraţi afişează în prezent un preţ de 8.000 de euro (36.000 lei). Imobilul este situat în apropierea staţiei de metrou Piaţa Sudului.