Profit de 6 mil. lei pentru SIF Moldova în noiembrie

Autor: Roxana Pricop 14.12.2015
SIF Moldova (SIF2) a încheiat luna noiembrie cu un pro­fit de 5,7 mil. lei, câştigul pentru primele 11 luni din an urcând astfel la 117,5 milioane de lei. Activele nete ale SIF-ului s-au depreciat uşor luna trecută până la 1,47 miliarde de lei.

Pentru întreg anul SIF Moldova şi-a bugetat un profit net de 111 mil. lei, indicator atins după primele zece luni din an.

Cele mai mari investiţii ale SIF-ului sunt acţiunile Băncii Tran­silvania (TLV), a treia cea mai mare instituţie de credit din sistemul bancar local. La finalul lunii noiembrie, pachetul de circa 8% din capitalul TLV reprezenta 37,4% din activele SIF-ului. Raportat la capitalizarea bursieră a SIF Moldova, pa­chetul de acţiuni TLV deţinut de SIF reprezintă 68%.

A doua cea mai mare investiţie sunt acţiunile deţinute la Trans­gaz cu o pondere de 4,75% din active, urmate de socie­tatea Real Estate Asset cu o pondere de 4,4% din activele so­cie­tăţii. SIF Moldova a reluat recent achiziţiile de acţiuni la Banca Transilvania, după ce în lunile anterioare SIF-ul a fost activ în principal la vânzare de titluri TLV, în contextul în care creşterea cotaţiilor TLV punea presiune pe depăşirea li­mi­telor legale de expunere.  SIF Moldova este al doilea cel mai mare acţionar al Băncii Transilvania, după BERD, cu un pa­chet de circa 8% din capital. Preşedintele BT Horia Cior­cilă face parte din conducerea SIF2, iar Costel Ceocea, preşedintele SIF2, este membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania.