10 lucruri pe care nu le ştiai despre Adolf Hitler, cel mai controversat lider al secolului XX

Autor: Maria Tufan 14.12.2015

Adolf Hitler s-a născut la data de 20 aprilie 1889 şi a fost cancelarul Germaniei între 1933 şi 1945, dictatorul Germaniei Naziste între 1934 şi 1945 şi personaj principal în cel de-al Doilea Război Mondial.

Cei şase milioane de evrei omorâţi în perioada Holocaustului, dar şi milioanele de civili care şi-au pierdut viaţa în timpul războiului şi de care dictatorul nazist se face responsabil, sunt principalele evenimente istorice pentru care acesta a devenit unul dintre cele mai documentate personaje din istorie.

Deşi cu toţii am auzit de Adolf Hitler, câteva detalii din viaţa acestuia ar putea fi încă necunoscute pentru mulţi. Iată 10 lucruri pe care nu le ştiaţi despre Hitler şi pentru care, în ciuda atrocităţilor comise, este considerat de mulţi un personaj fascinant.

1.      Hitler a fost respins de la Şcoala de arte de două ori

A încercat să urmeze o educaţie în arte şi a aplicat la Academia de Arte Fine din Viena, însă a fost respins de două ori - o dată în 1907 şi din nou în 1908 – pe motiv că era “nepotrivit pentru pictură”. Acesta a continuat să picteze pentru el şi a vândut multe lucrări dealerilor de artă, cei mai mulţi dintre aceştia fiind evrei.

2.      Hitler iubea Disney

Fiind un împătimit al cinematografiei, acesta urmărea aproape în fiecare seară câte un film în sala sa privată de cinema. Deşi Disney producea filme pentru copii şi pentru familii, pentru dictatorul neamţ, compania americană era o dovadă a imensului avans tehnologic al lumii.  Filmul Alba ca Zăpada, lansat în 1937, l-a fascinat pe Hitler atât de tare încât acesta l-a comandat special pentru a-l putea urmări în mod repetat mai târziu. Voci apropiate au mai spus că acesta era impresionat şi de efectele speciale din King Kong (1933), un alt film revăzut în repetate rânduri.

3.     Adolf Hitler a lansat prima campanie anti-fumat în spaţiul public din istoria modernă

Deşi a fost un fumător înrăit vreme de 20 de ani, Hitler a renunţat la acest viciu când a realizat cât de mulţi bani se risipesc pe ţigări. Conducătorul a lansat o campanie anti-fumat în spaţiul public şi a mărit taxele pentru tutun în 1941, acestea ajungând să reprezinte circa 1/12 din veniturile anuale ale statului. Mai mult, apropiaţii care reuşeau să se lase de fumat primeau cadou de la Hitler câte un ceas de buzunar din aur.

4.     Hitler nu a vizitat niciodată un lagăr de concentrare

În ciuda crimelor oribile pentru care este cunoscut în întreaga lume, Adolf Hitler nu a vizitat nici măcar o dată vreunul din lagărele de concentrare în care şi-au pierdut vieţile milioane de evrei. Acesta avea grijă să stea la distanţă de „treburile murdare” şi nu lăsa scris niciodată ordine criminale. Comunicarea cu subalternii săi şi cu responsabilii masacrelor pare să se fi realizat doar verbal, documentele care să-l lege în mod direct de atrocităţile comise fiind aproape imposibil de găsit.

5.     Hitler era vegetarian şi iubea animalele

Adolf Hitler era vegeterian şi obsedat de testatul mâncării. Pentru că s-a încercat asasinarea lui prin otrăvire, acesta avea în permanenţă pe cineva care să-i guste mâncarea înainte.

Recunoscut pentru iubirea sa faţă de animale, acesta a condus o companie importantă împotriva violenţei asupra animalelor. Sub conducerea sa, vânătoarea a fost interzisă cu desăvârşire, iar testările pe animale au fost limitate la început şi oprite ulterior. În locul animalelor, testele au fost făcute pe evrei.

6.     Hitler îşi repeta discursurile făcându-şi poze în timp ce le recita

Obsedat de propria imagine, dictatorul controla chiar şi momentele în care îşi repeta discursurile. Astfel, fotograful Heinrich Hoffman era tot timpul în serviciul său realizând serii de fotografii în timp ce acesta repeta, pentru ca Hitler să vadă exact cum arată când vorbeşte. Deşi i s-a spus să ardă fotografiile după, artistul le-a păstrat, ele fiind publice în ziua de azi.

7.     Adolf Hitler a lansat conceptul de păpuşă gonflabilă

Pentru a-şi proteja soldaţii de sifilis, boală extrem de răspândită pe front, Hitler a creat conceptul de păpuşă gonflabilă. Invenţia a fost o misiune top secretă în timpul războiului. Dimensiunea unei păpuşi era suficient de mică pentru a putea încăpea într-un ghiozdan, fiind astfel transportată cu uşurinţă oriunde. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fabricile care produceau păpuşile au fost distruse în urma bombardamentelor din oraşul Dresden.  

8.     Hitler iubea marii artişti nemţi şi era obsedat de Wagner

Afinităţile lui Hitler pentru clasicii nemţi a fost văzută cu uşurinţă în tablourile pictate de acesta. Printre artiştii plastici apreciaţi de dictator se numără Hans Thoma, Albrect Durer, Lucas Cranach cel Bătrân şi Johannes Vermeer.

Cu toate acestea, una dintre marile sale obsesii a fost compozitorul şi muzicianul Richard Wagner, de care Hitler s-a îndrăgostit încă de la vârsta de 12 ani. Acesta a mărturisit în cartea al cărei autor este, Mein Kampf, că a devenit dependent de Wagner după ce a văzut opera Lohengrin. Apropiaţii povesteau că discursurile lui Hitler despre Wagner puteau dura şi câteva ore, timp în care nimeni nu avea voie să-l întrerupă.

9.     Hitler era un împătimit al dulciurilor

Mare fan al dulciurilor, Hitler a rămas cunoscut şi pentru cantităţile mari de zahar pe care acesta le consuma. Apropiaţii povestesc că dictatorul putea mânca şi până la două kilograme de ciocolată pe zi şi că, îşi îndulcea de fiecare dată vinul roşu cu zahăr. În plus, ceaiul lui Adolf Hitler conţinea aproximativ cinci linguriţe de zahăr.

10. Prima dragoste a lui Hitler a fost o evreică

Deşi a încercat să „cureţe” lumea de evrei, prima fată de care s-a îndrăgostit dictatorul a fost o fată de origine evreiască. Se întâmpla când Hitler avea doar 16 ani, însă lipsa de curaj a făcut ca acesta să nu-i vorbească fetei niciodată. În schimb, surse apropiate spun că acesta ar fi compus o serie de poezii de dragoste şi că s-ar fi gândit chiar la sinucidere din cauza suferinţei.