Fonduri UE, gong final pentru exerciţiul financiar 2007 - 2013. România a avut la dispoziţie 19 mld. € de la UE, dar a luat numai 11 mld. €. 8 mld. € au fost pierdute definitiv

Autor: Iulian Anghel 16.12.2015

♦ POS Mediu pierde 1,6 mld. euro n POS Mediu ia mai puţin cu 1,8 mld. euro ♦ POSDRU, pierde mai bine de jumătate din bani – 1,7 mld. euro, iar POR 1,4 mld. euro ♦ POSCCE – programul pentru creşterea competitivităţii economice are cu 900 mil. euro mai puţin.



România se pregăteşte să bifeze un eşec de proporţii: în jur de 7,7 miliarde de euro, adică 40% din totalul fondurilor stucturale alocate în perioada 2007 – 2013, vor fi pierduţi pentru că o ţară de 20 de milioane de locuitori care are doar 700 de kilometri de autostradă şi nu are canalizări sistematice în fiecare judeţ nu a ştiut sau nu a putut să cheltuiască banii ce i-au fost puşi la dispoziţie pentru reducerea decalajului care o desparte de Vestul bogat al Europei.

La opt ani de la integrarea în UE, România se afla la puţin peste jumătate (55%) faţă de media UE în ceea ce priveşte PIB-ul per capita în PPS (standardul puterii de cumpărare). Avansul este evident – de la 42% PIB per capita în PPS în 2007, la 55% în 2014. Dar avansul este prea lent.

Fondurile europene erau menite să reducă din decalaje prin construcţia de drumuri care ar fi facilitat afacerile, prin construcţia de canalizări care ar fi ridicat gradul de confort al oamenilor, prin sprijinirea micilor afaceri care ar fi dezvoltat zonele uitate ale ţării, prin şcolarizarea sau recalificarea şomerilor, lucru ce i-ar fi ajutat să-şi găsească mai uşor de lucru. La finalul exerciţiului financiar 2007 – 2015, când se trage linie, rezultatele sunt extrem de modeste: din cei 19 miliarde de euro alocaţi fondurilor structurale peste 7 miliarde de euro se pierd.

Cu trei săptămâni înainte de încheierea exerciţiului financiar 2007 – 2013 (31 decembrie este termenul final de eligibilitate a cheltuielilor efectuate de beneficiari), România ceruse de la Bruxelles (declaraţii de cheltuieli transmise Comisiei Europene), potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene, doar 11,36 miliarde de euro, adică 60% din întreaga sumă pusă la dispoziţie. În trei săptă­mâni nu se mai poate face mare lucru, nu se poate face ceea ce nu s-a făcut în nouă ani, aşa că a­proape 7,7 miliarde de euro pot fi contabilizate la sume pierdute.

În condiţiile în care de ani de zile guvernul nu a găsit finanţare pentru autostrada de 1,5 mld. euro Comarnic - Braşov, POS Mediu pierde 1,66 mld. euro, din totalul alocat de 4,3 mld. euro.

POS Mediu pierde 1,8 miliarde de euro din totalul de 4,4 mld. euro alocaţi pe întreg programul – tot atât cât ar costa instalarea completă de canalizări în 18 judeţe. POSDRU, programul pentru resursele umane, pierde mai bine de jumătate din bani – 1,76 mld. euro din cei 3,4 mld. euro alocaţi – şi alte 900 de milioane de euro sunt bani pierduţi de la POSCCE – programul pentru creşterea competitivităţii economice ce se adresa companiilor mari. Alte 1,4 mld. euro se pierd de la programul regional ce se adresa comunităţilor şi micilor afaceri. În total, 7,7 miliarde de euro bani pierduţi.

Pe total, cifrele brute arată bine. Potrivit datelor Finanţelor, de la aderarea la UE din 2007 şi până la 31 octombrie, România a primit fonduri europene de 31,7 miliarde de euro şi a contribuit la bugetul Uniunii, 11,7 miliarde de euro, rezultând un sold pozitiv de 19,7 miliarde de euro.

Însă din cele 31 miliarde de euro, fondurile de garantare agricolă (plăţile directe către fermieri) înseamnă 7,4 miliarde de euro. Alte 7 miliarde de euro înseamnă plăţi pentru dezvoltare rurală, iar 2,7 miliarde de euro sunt fondurile de „preaderare“.

Pe fonduri structurale alocate între 2007 şi 2013, de 19 mld. euro, României i-au fost rambursate doar 10,9 miliarde de euro (57% din întreaga sumă alocată). Şi pentru alte 400 mil. euro există cereri de rambursare, prin urmare există premise ca banii să fie primiţi. Restul de aproape 7,7 mld. euro sunt bani ca şi pierduţi.