ASF vrea înfiinţarea instituţiei evaluatorilor medicali profesionişti care să stabilească valoarea daunelor morale şi a vătămărilor corporale

Autor: Anelis Baciu 16.12.2015

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în vedere legiferarea modalităţilor de stabilire a daunelor morale şi a vătămărilor corporale acoperite de poliţele auto obligatorii (RCA) prin înfiinţarea instituţiei evaluatorilor medicali profesionişti.

Despăgubirile pentru vătămări corporale şi daune morale au crescut cu 24% anul trecut, la 470 milioane de lei, şi au ajuns să reprezinte un sfert din totalul plăţilor efectuate de asigurători pe segmentul poliţelor RCA. Despăgubirile în contul daunlor nemateriale reprezintă principalul motiv invocat de asigurători pentru creşterea tarifelor pentru poliţele RCA.

Un demers pentru stabilirea unor standarde în ceea ce priveşte daunele morale şi vătămarile corporale a fost realizat şi de UNSAR (asociaţia asigurătorilor locali). UNSAR împreună cuInstitutul Naţional de Medicină Legală au finalizat un studiu care stabilileşte o serie de bareme de traumatologie  care oferă un reper al nivelului despăgubirii care trebuie achitată în funcţie de leziunile suferite de victima unui accident de circulaţie.

Strategia pe termen mediu şi lung a ASF pe piaţa de RCA mai include măsuri precum schimbarea modelului de emitere a poliţelor RCA (poliţă pe autovehicul şşofer), decontarea directă, dar şi crearea unei baze de date privind istoricul de incidente al unui şofer.