România a produs 4,1 mil. hl de vin anul acesta, cu 40% mai puţin faţă de maximul din 2009

Autor: Cristina Rosca 17.12.2015
România este al 13-lea cel mai mare producător de vin de la nivel mondial, după ce producţia de anul acesta s-a apropiat de 4,1 milioane de hectolitri, cu un avans de 9% comparativ cu 2014.
 
Totuşi, piaţa locală a pierdut teren în ultimii ani în contextul în care producţia s-a redus cu circa 40% comparativ cu 2009. Jucătorii din piaţă spun însă că în următorii ani am putea vedea o revenire, pe fondul intrării pe rod a unor noi suprafeţe cu viţă-de-vie şi pe fondul unor creşteri ale pieţei locale şi ale exporturilor.

„Există într-adevăr o scădere a pro­ducţiei în ultimii ani, aceasta putând fi pusă pe seama restructurării masive a plantaţiilor româneşti. Au fost defrişate podgoriile vechi, cu producţie mică, şi au fost replantate vii moderne, care au sau vor avea o producţie mare la hectar. O parte din aceste vii au intrat deja pe rod, altele urmează să o facă în următorii 2-3 ani, când vom vedea şi o creştere a producţiei“, spune Mihaela Tyrel de Poix, cea care deţine astăzi producătorul de vinuri S.E.R.V.E., în portofoliul căruia se află branduri precum Vinul Cavalerului, Terra Romana sau Cuvee.