Barilul de 35 de dolari duce preţul carburanţilor la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani

Autor: Roxana Petrescu 17.12.2015

În Bacău, motorina a ajuns la 4,62 lei. Dacă s-ar elimina taxa de 41 bani pe litru impusă de guvernul Ponta anul trecut, motorina s-ar duce spre pragul de 4 lei, nivel de preţ înregistrat la jumătatea anului 2008.

Prăbuşirea barilului de petrol pe pieţele internaţionale este o veste proastă pentru pro­ducătorii de „aur negru”, dar pentru şoferii din Ro­mânia evoluţia comodităţii este un motiv de bucurie în contextul în care mo­torina, cel mai cerut carburant din piaţă, a ajuns acum la minimul ultimilor cinci ani de zile.

Ieri, barilul de petrol gravita în jurul nivelului de 37 de dolari, după ce luni ţiţeiul scăzuse sub pragul de 35 de dolari la New York, pentru prima dată din 2009, pe fondul informaţiilor că Iranul ar putea intra din nou într-o piaţă oricum suprasaturată.

Raliul pe care l-a făcut barilul de petrol din vara anului trecut şi până acum, interval în care materia primă a coborât de la un maxim de 115 dolari la 35 de dolari pe baril, s-a văzut şi în preţul carburanţilor, în ultimele zile companiile petroliere locale aplicând reduceri succesive de preţuri.