Ce a adus bun şi ce a adus rău politica ultrarelaxată a Fed

Autor: Bogdan Cojocaru 17.12.2015

Efectele dobânzilor ultramici prin care Rezerva Federală americană a încercat să scoată economia SUA din criză au depăşit spaţiul nord-american, unde au impulsionat mai ales bursele, au adus revoluţia gazelor şi petrolului de şist, au ajutat companiile mici şi mijlocii să investească şi să facă angajări şi pe deţinători de ipoteci să-şi refinanţeze cu uşurinţă creditele.

De pierdut au avut pensionarii care şi-au plasat economiile în obligaţiuni şi depozite şi societatea în general pentru că relaxarea cantitativă a Fed a acentuat inegalitatea la nivelul distribuirii veniturilor.

În lumea emergentă, dobânzile aduse aproape de zero în SUA au destabilizat prin intrări masive de capital şi ulterior, după ce SUA şi-au arătat intenţia de a înăspri politica mone­tară, prin retragerea capitalului, anumite pieţe.

Europa de Est, datorită legăturilor strânse pe care le are cu zona euro, a fost izolată de şocurile prin care Fed a zăpăcit lumea emergentă. Din contră, ţările est-europene au repre­zen­tat insule de calm în aceste turbulenţe.