Raliu pe bursele de acţiuni după ce Fed a majorat dobânda

Autor: Roxana Pricop 17.12.2015

Principalele pieţe europene de acţiuni raportează creşteri semnificative în deschiderea şedinţei de joi, investitorii reacţionând la decizia Fed de a majora dobânda, prima astfel operaţiune din 2006.

Bursa de la Paris creşte cu 2%, în timp ce bursa germană are un plus de 1,97% în această dimineaţă. La Londra, indicele FTSE 100 se apreciază cu 1,3%.

La Bucureşti, bursa a deschis în linie cu evoluţia pieţelor externe. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de pe piaţa locală, are un plus de 1% în deschiderea şedinţei de azi. Indicele companiilor din energie creşte cu 0,7%, în timp ce indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondului Proprietatea, este uşor în teritoriu negativ.

În topul creşterilor se situează acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) cu un plus de 4,55%, urmate de titlurile Oltchim (OLT) cu un câştig de 3,2% şi de titlurile Banca Transilvania (TLV) cu un avans de 2,79%. În topul scăderilor sunt titlurile Bursei de Valori Bucureşti cu un minus de 2,5% urmate de cele ale Broker Cluj (BRK) cu un minus 1% şi de titlurile SIF Moldova (SIF2) cu un minus de 0,5%.

După prima oră a şedinţei de tranzacţionare, investitorii au rulat acţiuni în valoare de un milion de euro, lichiditate ridicată pentru deschiderea de zi.