Crăciun pe Valea Prahovei - de la 40 de lei pe noapte la pensiune. De Revelion, tarife duble

Autor: Daciana Ilie 18.12.2015

Hotelierii de pe Valea Prahovei au pregătit oferte speciale pentru Crăciun şi Revelion, la preţuri comparabile cu cele de anul trecut, tarifele variind în funcţie de clasificarea unităţilor de cazare, dar şi de staţiune.

Sinaia rămâne şi în acest an cea mai căutată, dar şi cea mai scumpă dintre staţiunile de pe Valea Prahovei, preţurile pentru Crăciun şi Revelion începând de la 50 de lei pe noapte de persoană pentru un loc în cameră triplă şi ajungând şi la câteva sute de euro.

Cele mai accesibile sunt pensiunile şi vilele care le oferă turiştilor doar cazare, la preţuri începând de la 50 de lei de persoană pe noapte. Astfel, o pensiune de trei stele din staţiunea Sinaia are un pachet turistic ce include minimum patru nopţi de cazare, iar preţul este de 50 de lei de persoană pentru cei care se cazează în cameră triplă şi 60 de lei de persoană pentru un loc în cameră dublă.

O altă pensiune de trei stele, situată în centru staţiunii Sinaia, oferă spre închiriere camere pentru perioada Crăciunului, pachetul turistic ce include patru nopţi de cazare costând 360 de lei de persoană.

De asemenea, turiştii care aleg o pensiune de cinci stele din Sinaia vor plăti 100 de lei de persoană pe noapte, vor avea gratuitate pentru copii de până la zece ani, iar pentru copiii cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani vor plăti 30 la sută din preţ.

Unele dintre vilele şi pensiunile care oferă doar cazare le pot asigura turiştilor, la cerere, mic dejun, demipensiune sau chiar pensiune completă, mâncarea fiind livrată de firme de catering, iar masa fiind servită în spaţii special amenajate în incinta pensiunii.

Sunt şi pensiuni care au restaurant propriu şi care includ în oferta de Crăciun mic dejun şi cină festivă, în aceste cazuri preţurile variind între 125 şi 350 de lei pe noapte de persoană.

La hoteluri, preţurile sunt semnificativ mai mari, dar şi oferta este mai bogată. Hotelierii din Sinaia au pregătit pentru Crăciun pachete turistice care includ nu doar cazare şi masă, ci şi cină festivă, programe artistice şi surprize pentru copii.

Astfel, la un hotel de trei stele din staţiune pachetul turistic pentru patru nopţi de cazare, începând cu 23 decembrie, costă 960 de lei pentru o cameră dublă, fiind incluse, pe lângă cazarea pentru două persoane, şi micul dejun, daruri pentru copii în seara de Ajun, dejun festiv de Crăciun şi cină cu program artistic în 26 decembrie. Pentru a atrage familiile cu copii, gazdele au pregătit, în seara de Ajun, program de divertisment dedicat celor mici, cu pictură pe faţă, spectacol de magie şi spectacol artistic. La acest hotel copiii până la şase ani au gratuitate, iar pentru cei cu vârste de la 6 la 14 ani pachetul turistic costă 350 de lei, hotelierul menţionând că micuţii vor primi la masă jumătate din porţia unui adult.

La hotelurile de patru stele din Sinaia preţurile cresc considerabil, ajungând ca pachetul turistic cu patru nopţi de cazare să coste 750 de lei de persoană, fiind incluse cazare, mic dejun, program dedicat serii de Ajun, cu tort, şampanie şi surprize pentru copii, cină festivă de Crăciun şi cină cu ”seară distractivă pentru copii” a doua zi de Crăciun. La acest hotel copiii sub patru ani au gratuitate, iar pentru cei peste patru ani părinţii vor plăti 250 de lei pentru tot sejurul.

Pentru Revelion, preţurile la unităţile de cazare din Sinaia sunt mai mari decât cele din perioada Crăciunului, iar în unele cazuri şi condiţiile puse de hotelieri sunt diferite faţă de cele de Crăciun. Astfel, dacă în perioada Crăciunului multe dintre vile şi pensiuni oferă spre închiriere camere separat, pentru Revelion unele unităţi de cazare se închiriază doar integral, unor grupuri de turişti. Spre exemplu, o pensiune de trei stele se poate închiria doar integral pentru un grup de patru persoane, pentru patru nopţi, la preţul de 2.560 de lei. Proprietarii pensiunii precizează în ofertă că pentru un număr mai mic de persoane preţul rămâne acelaşi, în schimb acordă una sau două nopţi de cazare bonus, în preţul anunţat pentru patru nopţi.

Sunt însă şi pensiuni care închiriază camere separat, la preţul de 125 de lei de persoană pe noapte sau 500 de lei de persoană pentru patru nopţi de cazare. La unele pensiuni o noapte de cazare în perioada Revelionului costă 350 de lei de persoană. Multe dintre viele şi pensiunile din Sinaia au fost deja închiriate de Revelion, iar unde mai sunt locuri libere, turiştii găsesc câte una sau două camere. Cei care închiriază vile sau pensiuni plătesc, în funcţie de unitatea de cazare, fie un avans care de cele mai multe ori reprezintă jumătate din preţul pachetului turistic fie, în unele cazuri, proprietarii acestora cer în avans preţul pentru întregul pachet turistic.

Şi la hoteluri preţurile de Revelion sunt mult mai mari decât în perioada Crăciunului. Oferta turistică a unui hotel de trei stele din Sinaia include patru nopţi de cazare cu mic dejun bufet suedez cu excepţia dimineţii de 1 ianuarie, cină în 30 decembrie, cină festivă în noaptea de Anul Nou, cină cu program artistic în prima zi a anului, acces la piscină, sală de fitness, saună, la preţul de 1.700 de lei de persoană. Hotelierii promit spectacole şi show-uri de magie în fiecare seară la restaurantul hotelului. Familiile cu copii cu vârste între 6 şi 13 ani vor plăti pentru aceştia 760 de lei pentru întregul pachet turistic, iar copiii până la şase ani au gratuitate la cazare şi loc la masă fără meniu la restaurant.

Hotelurile de patru stele din Sinaia au ofere diversificate, de patru, cinci sau şase nopţi de cazare, la preţuri pornind de la 1.900 de lei de persoană. Pachetele turistice includ cazare cu mic dejun, cină în 30 decembrie, masa din noaptea de Revelion cu muzică, focuri de artificii, trupe de dans, brunch şi cină în prima zi a noului an, dar şi acces la piscină, saună şi jacuzzi. Şi la aceste hoteluri copiii plătesc, în funcţie de vârstă, între 30 şi 50 la sută din preţul unui pachet turistic pentru adulţi.

În staţiunile montane sunt restaurante şi hoteluri care au pregătit masa de Revelion pentru turiştii care nu au cina festivă inclusă în pachet sau pentru cei care merg în casele de vacanţă, dar vor să petreacă noaptea dintre ani la restaurant. La restaurantul unui hotel de patru stele masa de Anul Nou costă 475 de lei de persoană, iar meniul include somon, icre de Manciuria, piftie de curcan, frigărui, aripioare, legume, fructe, tort, dar şi program artistic.

În staţiunea Buşteni, pentru perioada Crăciunului preţurile la cazare pornesc de la 40 de lei de persoană pentru o noapte de cazare. Astfel, o pensiune de două stele închiriază camere cu 40 de lei pe noapte, pentru minimum trei nopţi fie individual, fie unui grup de şase persoane. Unele pensiuni au pregătit pentru sărbători şi demipensiune şi masă festivă, aceste pachete turistice costând peste 200 de ei pe noapte pentru o persoană.

Hotelurile din Buşteni au pregătit, pentru perioada Crăciunului, pachete care includ trei nopţi de cazare, mic dejun, cina în ajunul Crăciunului, dejun cu bucate tradiţionale în ziua de Crăciun. În plus, turiştii pot asista la ritualul tăierii porcului şi pot primi colindători. Preţul unui astfel de pachet turistic porneşte de la 540 de lei de persoană pentru cei care se cazează într-o cameră cu trei locuri şi poate ajunge la 750 de lei de persoană pentru cei care vor să se cazeze în apartamente.

Tot în Buşteni şi tot la un hotel de trei stele, preţurile de Revelion sunt duble faţă de cele practicate de sărbători. Astfel, un pachet turistic care include trei nopţi de cazare, mic dejun în 2 şi 3 ianuarie, cină festivă în noaptea dintre ani, brunch şi cină tradiţională în prima zi a anului costă de la 1.200 de lei de persoană şi poate ajunge la 1.600 de lei de persoană. Copiii de până la şapte ani au gratuitate la micul dejun şi cazare, cei între şapte şi 14 ani plătesc doar jumătate din valoarea unui pachet turistic, iar pentru copiii peste 14 ani părinţii vor plăti pachetele turistice integral.

În schimb, la vilele şi pensiunile din Buşteni preţurile pentru Revelion pornesc de la 125 de lei de persoană pe noapte, însă cei mai mulţi proprietari de vile şi pensiuni închiriază unităţile de cazare numai grupurilor de turişti, pentru cel puţin trei sau patru nopţi.

În staţiunea Buşteni sunt şi pensiuni care pentru Revelion au pregătit pachete turistice comparabile cu cele ale hotelurilor. Astfel, o pensiune de trei stele are o ofertă care include trei nopţi de cazare, mic dejun, masă festivă în noaptea dintre ani, la preţul de 370 de lei de persoană pe noapte.

Turiştii care vor să petreacă Revelionul la un hotel de lux pot alege o astfel de unitate de cazare de cinci stele în staţiunea Azuga. La acest hotel preţul porneşte de la 1.730 de euro pentru camera dublă. Pachetul turistic include cinci nopţi de cazare pentru două persoane, cina festivă cu program artistic în noaptea de Revelion, dejun, cină cu specific vânătoresc şi program artistic în prima zi a noului an, voucher de intrare la parcul de distracţii din staţiune. Pentru copii între 7 şi 12 ani preţul unui pachet turistic este de 215 euro, iar pentru copii între 12 şi 18 ani preţul pachetului turistic la acest hotel este de 370 de euro.