UniCredit - Kredyt Inkaso, cea mai mare tranzacţie de credite neperformante din acest an

Autori: Cristian Hostiuc , Claudia Medrega 21.12.2015

Compania poloneză Kredyt Inkaso a cumpărat un pachet de credite neperformante (NPL) de 340 mil. euro de la UniCredit România, pentru care trebuia să plătească 28 mil. euro. Aceasta este cea mai mare tranzacţie cu NPL-uri din acest an.

Cele două părţi au ajuns vineri la această înţelegere, iar polonezii au trei luni la dispoziţie să plătească preţul tranzacţiei. Discount-ul este de 92%. Compania de recuperare de creanţe Kredyt Inkaso, subsidiară a grupului polonez cu acelaşi nume, a intrat pe piaţa locală la începutul anului 2013, iar după trei ani a ajuns să administreze un portofoliu de credite neperformante de circa 1 mld. euro, luând în considerare şi această tranzacţie.

Pachetul scos la vânzare de UniCredit se referă la îm­pru­­muturi acordate companiilor mici şi mijlocii, o categorie ex­trem de lovită în criză. După primele nouă luni, UniCredit, al cincilea jucător din sistem, avea o rată a cre­ditelor neperformante de 16,4%, peste media sistemului.

WikiZF: Profilul companiei  UniCredit 

În acest an, băncile au continuat să facă curăţenie în bilanţuri, unele estimări arătând că piaţa a fost inundată de un val nou de credite neperformante. Eurobank, grupul grec care deţine pe piaţa financiară locală Bancpost şi o divi­zie de credite de consum şi Intesa Sanpaolo Bank s-au regăsit printre băncile care au pregătit vânzarea unor NPL-uri. Şi alte bănci au pachete de neperformante de care ar vrea să scape, dar de dimensiuni mai mici.

Vânzarea pachetelor de NPL-uri vine după ce BNR a solicitat băncilor să-şi cureţe mai repede bilanţurile pentru a putea relua creditarea. Un alt factor determinant sunt testele realizate la nivel european (AQR - asset quality review) care afectează băncile-mamă.