De ce antreprenorii români sunt reticenţi la recrutarea unor directori executivi „externi“? „Un director general fără acţiuni în companie nu poate avea o viziune pe termen lung“

Autor: Mădălina Panaete 22.12.2015

Cei mai mulţi antreprenori români aleg să-şi conducă singuri afacerile şi se feresc să delege atribuţiile de con­ducere unui director ge­neral fară acţiuni în cadrul companiei din cauza neîncrederii în viziunea pe ter­men lung pe care o poate avea acesta pen­tru companie. În ţările din Vest, un­de noţiu­nea de antreprenor are o isto­rie mult mai îndelungată, neîncre­de­rea apa­re în mult mai puţine cazuri decât în România.

„Un director general care nu a fost implicat în fondarea companiei sau care nu are acţiuni poate destul de greu să aibă o viziune strategică pe termen lung. Majoritatea privesc şi conduc business-ul având ca obiectiv strict atingerea unor ţinte financiare pe termen scurt, de maximum doi ani, fără să acorde atenţia necesară dezvoltării durabile şi extin­de­rii strategice. Nu cred că este doar cazul nostru. Cred că în general, asta se întâmplă în fiecare companie“, spune Nawaf Salameh, CEO şi fondator al Alexandrion Goup, cel mai mare pro­ducător de băuturi spirtoase de pe plan local.