Analiza ZF: Cum se explică boom-ul imobiliar din Cluj-Napoca şi cum a inflenţat acesta preţul chiriilor

Ziarul Financiar 26.12.2015

Chiria unui apartament decomandat cu 2 camere costă în jur de 300 de euro în Bucureşti, dar preţurile cresc vertiginos în zona ultracentrală sau în anumite cartiere din nordul Bucureştiului, zone considerate a fi cele mai scumpe din Capitală. Preţuri asemănătoare, ba chiar mai mari, sunt şi în Cluj-Napoca, unde preţul de închiriere a unui apartament decomandat cu două camere  începe de la 320 de euro, conform reprezentaţiilor companiei Welt Imobiliare din Cluj-Napoca.  Surprinzător, dacă ar fi să ne raporăm la salariul mediu brut al bucureştenilor faţă de cel al locuitorilor judeţului Cluj, locuitorii Capitalei câştigând cu vreo 600 de lei mai mult, conform datelor furnizate de Inspecţia Muncii în iunie 2015.

Dacă o să veniţi în Cluj-Napoca, pentru aparatmentele cu două camere decomandate nu găsiţi chirie sub 300 de euro, nici măcar 300 de euro, chiriile încep de la 320 de euro în sus pentru două  camere ... clasice, atenţie! Pentru apartamentele decomandate sunt cele mai mari căutări. Preţurile acestea sunt cam în toate zonele, în special în carierele în care sunt anumite facultăţi, cum ar fi Gheorgheni,  Zorilor. Acolo preţurile sunt foarte mari la chirii în sensul că încep de la 400 de euo pentru două camere decomandate, poate dacă căutam şi într-un ansamblu rezindenţial.” a declarat Dan Orban – consilier imobiliar, Welt Imobiliare, pentru Ziarul Fianciar..

Cerea este mai mare decât oferta, motiv pentru care proprietarii îşi permit să aibă pretenţii mai mari. În plus, lipsa apartamentelor cu o singură cameră a făcut să crească preţul apartamentelor cu 2-3 camere, iar proprietarii vor să îşi scoată investiţia cât mai repede: „Cine investeste 60.000 de euro într-un apartament cu două camere, confort 1, amortizarea se face în timp, iar majoritatea vrea să se încadreze între 10 şi 12 ani, motiv pentru care chiria a crescut uşor.” a  explicat consilierul imobiliar.

În Cluj sunt şase universităţi de stat, iar în fiecare an ajung peste 70.000 de studenţi în centrul universitar. Universitatea Babeş-Bolyai este cea mai mare universitatea din România privind numărul de studenţi, care depăşeşte 36.000 de persoane: „Foarte mulţi tineri vin la Cluj la facultate  şi atunci oferta este mult mai restrânsă  decât cererea . Pentru orice anunţ care cerea un anumit preţ, se găsea cineva care nu negocia la chirie. Oricum nu se fac negociere masive, poate doar  vreo 10 euro. Foarte puţine persoane îşi permit să stea singure, poate doar studenţii care au o situaţie foarte bună acasă” a precizat reprezentantul companiei Welt Imobiliare.

Cluj-Napoca nu este doar un mare centru universitar, ci şi un centru financiar unde îşi au sediul mai multe multinaţionale, ceea ce face ca cerea de imobiliare să crească şi mai mult, iar preţul chiriilor direct proporţional cu salariile corporatiştilor.

 „Aici la Cluj sunt foarte mulţi IT-işti care au un salariu de pornire de la 2.500 de lei şi ajung până la 15.000 de lei. Mulţi tineri lucrează în multinaţionale şi au salarii de început de 1800 de lei, cum ar fi în companiile Dava, Bosh. Ei îşi permit să stea în chirie câte două persoane şi atunci e un avantaj.„ a declarat Dan Orban – consilier imobiliar, Welt Imobiliare

Analiza Imobiliare.ro: Cluj-Napoca a depăşit în premieră Bucureştiul  în ceea ce priveşte preţurile medii de ale apartamentelor

Conform unei analize realizate de  imobiliare.ro, municipiul Cluj-Napoca a depăşit în premieră, în trimestrul al patrulea, Capitala în ceea ce priveşte preţurile medii ale apartamentelor dar deocamdată această creştere, a preţurilor de vânzare a apartamentelor, nu s-a reflectat şi în preţurile chiriilor.

Preţul chiriilor în Bucureşti, Cluj şi Timişoara, conform imobiliare.ro

Pe piaţa închirierilor din Bucureşti, preţurile medii solicitate de particulari în trimestrul al patrulea al anului ajung la 220 de euro pe lună pentru o garsonieră, la 300 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere, la 350 de euro pe lună pentru o locuinţă tricamerală şi la 550 de euro pe lună pentru una cu patru camere sau mai mult.

În Cluj chiriile medii solicitate de proprietari se situau, în trimestrul al patrulea al anului, la 190 de euro pe lună pentru o garsonieră, 280 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere, 350 de euro pe lună pentru trei camere şi 450 de euro pe lună pentru patru camere.

Pe piaţa închirierilor de apartamente din Timişoara, pretenţiile proprietarilor se situează la o medie de 150 de euro pe lună pentru o garsonieră, 250 de euro pe lună pentru două camere, 300 de euro pe lună pentru trei camere.