Acţiunile europene vor atinge noi maxime în 2016

Autor: Anca Dumitrescu 24.12.2015
Indicele paneuropean Stoxx Europe 600, al celor mai mari companii europene, va creşte în medie cu 16% în 2016 şi va depăşi un nivel record atins în luna aprilie, susţinut de mă­surile de stimulare puse în practică de Banca Centrală Euro­peană (BCE), potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg.

Commerzbank, care a realizat în ultimii doi ani unele dintre cele mai corecte estimări, anticipează pentru anul viitor un avans de 18% al acţiunilor celor mai mari companii europene.

„Este o creştere susţinută de lichidităţi. Privind în urmă, supli­mentarea lichidităţilor a avut un efect pozitiv asupra pieţelor de capital, iar anul viitor BCE ar putea opta pentru extin­derea termenilor în care furnizează lichidităţi“, a declarat Peter Dixon, analist la Commerzbank în Londra.

Analiştii au un punct de vedere comun în această privinţă. Chiar şi cei mai conservatori analişti, de la JPMorgan Chase & Co, se aşteaptă la o creştere de 10% a indicelui Stoxx 600, anul viitor. Estimările analiştilor de la Citigroup sunt cele mai optimiste, ei anticipând un avans de 23% al indicelui paneuropean.

Acţiunile europene au urcat cu până la 21% în 2015, înainte ca temerile legate de creşterea economiei mondiale şi mă­surile de stimulare sub aşteptări ale BCE să limiteze avan­sul la doar 4,2%, până la închiderea tranzacţiilor de marţi.

Valoarea Stoxx Europe 600, evaluat la un nivel de 15,5 ori profitul cumulat estimat, este de 10 ori mai mică decât cea a indicelui Standard & Poor’s 500.

Acest fapt şi politicile divergente ale Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite şi BCE au atras investitorii în Europa.

Analiştii anticipează pentru anul viitor o creştere economică de 1,7% în zona euro, mai ridicată ca în 2015 şi cea mai rapidă după 2010, iar preşedintele BCE Mario Draghi s-a angajat să suplimenteze măsurile de stimulare, dacă va fi necesar.

Commerzbank a anticipat pentru acest an o creştere a indicelui Stoxx 600 de numai 3,6%, aproape de ritmul real, dar majoritatea analiştilor au fost prea optimişti, prognozând un avans de 8,7%.