Sorana Baciu, ex-director Petrom şi membru în boardul Romgaz, cooptată la Economie să facă ordine în companiile de stat

Autor: Radu Bostan 24.12.2015

Sorana Baciu, consultant de business şi membru în boardul Romgaz, a fost numită secretar de stat în Ministerul Economiei, la propunerea noului ministru Costin Borc.

"Experienţa mea în domeniul guvernanţei corporative va fi de folos în administrarea portofoliului de companii de stat", a afirmat Sorana Baciu pentru ZF.

Printre cele mai importante companii din subordinea Ministerului Economiei se numără transportatorii de electricitate şi gaze Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), producătorul de arme Romarm şi constructorul de elicoptere IAR Braşov (IARV).

Sorana Baciu a fost director de strategie al OMV Petrom timp de şapte ani, după care şi-a înfiinţat o firmă proprie de consultanţă de afaceri, Acgenio. De la începutul lui 2015 este membru în Consiliul de Administraţie al Romgaz, la propunerea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

De-a lungul carierei, Sorana Baciu a mai lucrat pentru ING (în perioada 1997-2001 şi 2002-2004), dar şi pentru Porsche Bank România, unde a fost deputy general manager timp de aproape patru ani.

Cooptarea Soranei Baciu în Ministerul Economiei creează însă o problemă de guvernanţă corporativă în Romgaz, pentru că ar putea strica echilibrul între membrii independenţi ai boardului şi cei afiliaţi acţionarilor.

Majoritatea membrilor Consiliului de Administraţie, format din şapte persoane, trebuie să fie administratori neexecutivi şi independenţi, prevede actul constitutiv al Romgaz.

Până acum, patru dintre administratori erau independenţi: Ecaterina Popescu, directorul general al firmei Bega Minerale Industriale, Dumitru Chisăliţă, profesor la Universitatea "Transilvania" din Braşov (dar şi fost angajat Romgaz), Petrus Jansen, consultant independent, şi Sorana Baciu.

Ceilalţi trei membri sunt Virgil Metea, directorul general al Romgaz, Aurora Negruţ, director în Ministerul Energiei, şi Dragoş Dorcioman, secretar de stat în minister. Dorcioman a fost numit în minister de fostul ministru Andrei Gerea, dar nu a demisionat odată cu ceilalţi secretari de stat afiliaţi ALDE la schimbarea guvernului.

În condiţiile în care Sorana Baciu va încasa un salariu din partea statului, acţionarul majoritar al Romgaz, raportul între administratorii independenţi şi cei afiliaţi se va schimba de la 4-3 la 3-4. Sorana Baciu spune însă că nu consideră că se află într-o incompatibilitate.

"Având în vedere că Romgaz nu este în subordinea Ministerului Economiei, ci a Energiei, nu se poate spune că eu aş reprezenta Ministerul Energiei, deci aş fi considerată tot administrator independent. Dar vom discuta situaţia cu ceilalţi acţionari", a precizat ea.

Cei mai mari acţionari privaţi sunt Fondul Proprietatea (FP), care are 5,85%, şi BERD, cu 1,9%.