Un jurnalist şi activist sirian, care se opunea grupării Stat Islamic, a fost asasinat în Turcia

Autor: Ioana Bojan 28.12.2015

Naji al-Jerf, care lucra cu organizaţia Rakka Este Măcelărită în Tăcere (RBSS) ce documentează abuzurile comise de gruparea islamistă Stat Islamic, a fost împuşcat mortal cu o armă cu amortizor, duminică, în oraşul Gaziantep, a anunţat RBSS.

Al-Jerf terminase de curând un film care documenta abuzurile comise în zonele din Alep controlate de gruparea Stat Islamic. Filmul a fost realizat pentru RBSS, organizaţie care a câştigat Premiul Internaţional pentru Libertatea Presei pe 2015 al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor din New York.

El era de asemenea editorul revistei lunare "Henteh", care scrie despre evenimentele din Siria.

Potrivit unor prieteni ai săi, activistul urma să plece săptămâna aceasta în Franţa, unde el şi familia sa primiseră azil.

În octombrie, un activist al RBSS şi prietenul său au fost găsiţi morţi în locuinţa lor din Sanliurfa, în sudul Turciei. Ulterior, gruparea Stat Islamic a revendicat uciderea lor.

Activiştii RBSS sunt adesea vizaţi de atacuri ale grupării Stat Islamic în Siria.

Organizaţia RBSS a fost denumită după oraşul Rakka, din Siria, capitala de facto a califatului proclamat de gruparea teroristă în zonele vaste pe care le controlează în Siria şi Irak.

Turcia a fost criticată pentru că ignoră prezenţa grupării Stat Islamic pe teritoriul său şi că le permite combatanţilor să traverseze frontiera cu Siria. Autorităţile au început să combată gruparea teroristă spre sfârşitul acestui an, în urma unei serii de atacuri şi la presiunea Statelor Unite.