Guvernul decide miercuri dacă va majora salariul minim la 1.200 de lei brut pe lună

Autor: Adelina Mihai 28.12.2015

Reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor se vor întâlni în această după-amiază cu reprezentanţi ai Guvernului pentru o nouă rundă de discuţii pe tema majorării salariului minim de la nivelul actual de 1.050 de lei brut pe lună la 1.200 de lei brut. O sesiune de discuţii pe această temă a avut loc şi înainte de Crăciun.

Astfel, astăzi la ora 17:00 va avea loc reuniunea Consilului Naţional Tripartit, format din reprezentanţi ai Executivului, confederaţiilor patronale şi sindicale. În cadrul Consiliului se reunesc reprezentanţi ai Guvernului desemnaţi prin decizia primului-ministru, cel puţin la nivel de secretar de stat, preşedinţii confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, un reprezentant al Bancii Naţionale a României, preşedintele Consiliului Economic şi Social şi alţi membri conveniţi cu partenerii sociali.

O decizie finală pe tema salariului minim va fi luată miercuri, în şedinţa de Guvern.

Tema creşterii salariului minim la 1.200 de lei brut – aşa cum se stabilise încă de pe vremea guvernării conduse de Victor Ponta - aproape că a împărţit mediul de business în două. Pe de-o parte, unii manageri şi antreprenori se plâng de faptul că trebuie să crească salariile ca urmare a deciziilor guvernamentale deşi productivitatea angajaţilor nu creşte, iar România îşi pierde astfel din competivitatea dată de forţa de muncă ieftină. Pe de altă parte,unii reprezentanţi ai businessului susţin că salariile trebuie să crească pentru că nivelul salariului minim este foarte apropiat de cel al ajutoarelor sociale sau că România trebuie să se poziţioneze ca o ţară cu personal capabil să realizeze bunuri şi servicii cu valoare adăugată ridicată în economie şi nu în regim de lohn, adică low-cost.

În prezent, unu din trei salariaţi români – adică 1,5 milioane de persoane – câştigă salariul minim pe economie.

România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană, după Bulgaria, în clasamentul statelor în funcţie de nivelul salariului minim. Dacă un angajat român plătit la nivelul minim primeşte câte 235 de euro brut pe lună (adică 175 de euro net),  în Belgia cel mai prost plătit salariat primeşte câte 1.500 de euro pe lună, iar în Germania- ţară care a reglementat anul acesta salariul minim- nivelul este de 1.473 de euro brut pe lună.