Economiştii din zona euro nu cred că BCE va continua politica de stimulare monetară şi în 2016

Autor: CătăIina Apostoiu 29.12.2015

Mulţi economişti se îndoiesc că Banca Centrală Europeană va extinde dimensiunea programului său de achiziţie de active (QE) în valoare de 1.460 de miliarde de euro în 2016 în pofida asigurărilor venite din partea şefului BCE Mario Draghi conform cărora noi stimulente monetare sunt în discuţie, scrie Financial Times.

Estimările analiştilor din zona euro, incluse într-un sondaj recent al FT, vin în pofida eforturilor lui Draghi de a convinge pieţele că banca centrală europeană este determinată să acţioneze dacă inflaţia şi rata de creştere din zona euro vor dezamăgi în continuare.

Spre deosebire de anul trecut când majoritatea economiştilor s-au aşteptat ca BCE să lanseze un program de relaxare cantitativă complet, mai puţin de jumătate din cei 33 de participanţi la sondajul FT au considerat că BCE nu va face nimic în acest an. Restul au spus că BCE va extinde programul de QE sau reduce ratele dobânzii.

Potrivit celor mai recente proiecţii ale BCE, zona euro va înregistra o creştere economică de 1,7% în 2016 după creşterea de 1,5% din acest an, în condiţiile în care economia va fi impulsionată de programul de QE.

Economiştii intervievaţi se aşteaptă la rate de creştere uşor mai ridicate şi la o inflaţie considerabil mai mare în decursul anului viitor.

Măsurile actuale ale BCE au condus deja la o creştere de 600 miliarde de euro a bilanţului băncii care se situează acum la 2.800 miliarde de euro. Aproape toţi economiştii intervievaţi de FT se aşteaptă ca bilanţul BCE să crească din nou în 2016, la 3.000-4.000 miliarde de euro. O astfel de creştere este anticipată pentru că BCE s-a angajat deja să achiziţioneze obligaţiuni de 60 miliarde de euro pe lună până în martie 2017 în cadrul programului de QE.

“BCE va resimţi probabil presiuni în sensul sporirii stimulentelor dacă, după cum ne aşteptăm, procesul de redresare economică rămâne fragil şi inflaţia scăzută”, a afirmat Jonathan Loynes, economist-şef pe Europa la Capital Economics.

BCE ţinteşte o inflaţie de sub, dar apropiată de 2%. În prezent, inflaţia se situează la 0,2% şi s-a menţinut sub 1% timp de peste doi ani.

Loynes a adăugat: “Majorarea ratelor dobânzii în SUA ar putea contribui la deprecierea euro, însă ar putea pune în acelaşi timp presiune de creştere pe randamentele obligaţiunilor din zona euro. BCE s-ar putea vedea nevoită să-şi accelereze ritmul achiziţiilor de active pentru ca această situaţie să nu afecteze perspectivele de creştere”.

O altă opţiune luată în considerare de economiştii intervievaţi este o prelungire a termenului limită pentru achiziţiile de active dincolo de primăvara anului 2017. În timp ce unii consideră că reacţia BCE a fost una benefică, alţii s-au arătat sceptici cu privire la capacitatea programului de QE de a accelera redresarea în lipsa unor măsuri mai solide din partea politicienilor.