Intrarea în insolvenţă a CE Hunedoara, eşecul restructurării din energie. „Şi dacă primim cărbunele la poartă, noi tot pe minus suntem. Nu putem concura cu ceilalţi, dar becul rămâne aprins şi datorită nouă“

Autor: Roxana Petrescu 06.01.2016

Remus Borza şi Euro Insol sunt „la încălzire“ pentru poziţia de administrator judiciar la Complexul Energetic Hunedoara, a doua insolvenţă de proporţii care apare în sistemul energetic local după cea a Hidroelectrica. „Băieţii deştepţi nu au căpuşat numai Hidroelectrica“, spune avocatul dorit de statul român pentru a prelua cazul singurei companii care mai transformă huila din Valea Jiului în energie.



În primele 11 luni ale anului trecut Complexul Energetic Hunedoara a ajuns la pierderi de 320 de milioane de lei, iar conducerea companiei spune că nici dacă ar avea termocentrale nou-nouţe nu ar putea concura vreodată cu eolienele sau hidrocentralele.

Situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara nu a generat acelaşi val de interes precum cea de la Hidro­electrica, dar este emblematică pentru lipsa de strategie în ceea ce priveşte organizarea sistemului energetic local, singurul la nivel european în care producătorii luptă de la egal la egal pe preţuri, dar în care pornesc de la costuri total diferite.

Dacă Complexul Energetic Hune­doara a avut anul trecut o pondere de nici măcar 5% în tabloul general al producţiei de energie din România, Hidroelectrica a dominat piaţa cu peste 30%, dar în unele perioade tocmai acele cinci procente ţin becul aprins.

„În primele 11 luni din 2015 am ajuns la pierderi de circa 320 de milioane de lei. Anul trecut preţul pe piaţa pentru ziua următoare (referinţa în ceea ce priveşte tranzacţiile cu energie – n.red.) a fost de 160 de lei/MWh. Noi dacă primim cărbunii gratuit la poarta centraleleor, tot am avea un cost de 214-215 lei/MWh. Acum îl avem la 356 de lei/MWh. Şi dacă venim cu toţii la muncă fără niciun ban şi cu cărbunii gratuiţi, noi tot pe pierderi am fi. Sunt însă mo­mente când fix datorită acestor 3-5% pe care îi livrăm noi, lumina nu s-a stins. Am avut perioade, chiar anul trecut, în care debitele scăzute au afectat producţia Hidroelectrica şi au ridicat probleme funcţionării reactoarelor de la Cernavodă, dar cărbunii au mers mai departe. Acest este motivul pentru care trebuie să ne asumăm preţul de cost“, spune Viorel Stancu, directorul general al Com­plexului Energetic Hunedoara.