Ţara europeană care vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu

Autor: Maria Tufan 09.01.2016

Peste 70% dintre suedezi vor reintroducerea serviciului militar obligatoriu atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, potrivit unui sondaj recent.

Dacă în 2010, fosta grupare de centru dreapta aflată atunci la guvernare reuşise să elimine serviciul militar din sistem, actuala coaliţie, formată din social democraţi şi verzi, a declarat că ia în calcul reintroducerea acestui concept, scrie The Local Sweden.

Astfel, Ipsos, unul dintre cele mai mari institute de sondare a opiniei publice din Suedia, a realizat, la cererea publicaţiei Dagens Nyheter, un sondaj potrivit căruia 72% dintre suedezi susţin pregătirea obligatorie pentru serviciul militar.

La polul opus, doar 16% dintre respondenţi au fost de părere că înrolarea nu este o idee bună. 

Armata obligatorie pentru bărbaţi a fost introdusă în Suedia în 1901. În practică, însă, vreme de câţiva ani, măsura a fost aplicată destul de rar, reuşind în cele din urmă să rămână o variantă doar pentru cei care îşi doreau cu adevărat o pregătire militară. 

În perioada Războiului Rece, aproximativ 85% dintre bărbaţii suedezi au efectuat stagiul militar, 50.000 dintre ei reprezentând chiar persoane în vârstă.

În prezent, potrivit ziarului Dagens Nyheter, forţele armate suedeze simt lipsa a cel puţin 7500 de oameni - soldaţi, marinari şi ofiţeri – aproximativ jumătate din numărul total al organizaţiei- în ciuda campaniilor mari de recrutare lansate, în ultimii ani, atât la televizor, cât şi pe străzi. 

„Cel mai probabil mulţi oameni văd programul militar obligatoriu ca o soluţie la problemele naţionale de apărare semnalate constant în media”, a explicat David Ahlin, directorul departamentului de opinie publică al institutului Ipsos.

Astfel, 87% din cei 1231 de respondenţi au fost de părere că serviciul militar ar trebui să fie obligatoriu nu doar pentru bărbaţi, ci şi pentru femei, Suedia fiind un militant renumit al egalităţii de sexe.

„Ni se pare o situaţie foarte rară aceasta în care toate răspunsurile să considere bărbaţii şi femeile egali în ceea ce priveşte armata, însă s-a întâmplat şi pare acum un fel de concepţie colectivă”, a completat Ahlin.